Οικονομία

Οι 4 άξονες της κυβέρνησης για συμφωνία με τις τράπεζες σε δάνεια, καταθέσεις και προμήθειες

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Πολιτείας προκειμένου να συμβάλλουν στην ελάφρυνση των πολιτών προσφέροντας ρυθμίσεις στους δανειολήπτες αλλά και μειώνοντας συγκεκριμένες χρεώσεις προς τις συναλλαγές.

Mιλώντας χθες στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε μάλιστα ως απαράδεκτο το 4,86% του Οκτωβρίου στο επιτόκιο των νέων δανείων. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες. «Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια».

Σήμερα, δε, σε εμφάνισή του στο OPEN, αποκάλυψε, επίσης, πως προωθείται η ένταξη στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και ενήμερων πράσινων δανειοληπτών ενώ διευκρίνισε πως τα νέα μέτρα του 2023 θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών στην ενέργεια.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-coszw4matol5)

Στο οικονομικό επιτελείο πάντως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά οι τράπεζες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα αναλάβουν συγκεκριμένη δράση προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 12 ημέρες με τοποθέτηση επί συγκεκριμένων θεμάτων που έχει θέσει η ίδια η κυβέρνηση.

Πόσο ανέβηκαν τα επιτόκια στα στεγαστικά – Τι γίνεται στις καταθέσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο 3,69% έναντι 3,36% τον αμέσως προηγούμενο μήνα και 3,14% τον Αύγουστο του 2022.

Πρόκειται, όπως σημειώνει το newmoney.gr, για το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο στην Ευρώπη μετά τις Λιθουανία και Λετονία (3,84% και 3,78% αντίστοιχα έναντι 3,46% αμφότερες τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Εσθονία και Γερμανία, με 3,56% και 3,25% αντίστοιχα.

Δημοφιλέστερα

To Top