Οικονομία

Σαμπάνια: Η γνώση, τα μυστικά και οι ξεκάθαρες απαντήσεις για τον αφρό των ημερών

Το αριστούργημα του Μπορίς Βιάν “Ο αφρός των ημερών” είναι ένα μελαγχολικό διήγημα, όμως ο δικός μας αφρός των ημερών είναι συνυφασμένος με τη χαρά, το κέφι και τη γιορτή. Φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα κρασιά που έχουν έντονη παρουσία CO2, όμως για τη Σαμπάνια ισχύει ακόμα περισσότερο. Γιατί αυτό το μοναδικό αφρώδες κρασί δεν προσφέρει μόνο την απόλυτη λάμψη, αλλά ταυτόχρονα είναι και μια ύψιστη οινική δημιουργία που δίκαια έχει μονίμως μια Reserved θέση στο πάνθεον των μεγάλων κρασιών του κόσμου. Ας γνωρίσουμε επομένως τα μυστικά της.

Σαμπάνια όπως λέμε Σαντορίνη…

Η Καμπανία είναι μια περιοχή στα δυτικά του Παρισιού, οπότε τα μόνα αφρώδη κρασιά που δικαιούνται να αποκαλούνται Σαμπάνιες είναι αυτά που παράγονται εκεί. Aλλωστε ένα κρασί αποκαλείται Σαντορίνη μόνο αν είναι από το νησί, έτσι δεν είναι; Βέβαια παρέα με το όνομα Champagne έρχεται και το μοναδικό terroir, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι το πολύ ψυχρό κλίμα και τα γεμάτα κιμωλία εδάφη. Αυτά είναι που δίνουν στη Σαμπάνια την πολυπλοκότητα και γευστική υπεροχή έναντι των υπολοίπων “ανήσυχων” κρασιών!

Ποικιλιακό τρίο

Το ερωτικό κλίμα που σχεδόν πάντα δημιουργεί μια καλή Σαμπάνια, αφετηρία έχει ένα βιτσιόζικο τρίγωνο ποικιλιών. Το ερυθρό Pinot Noir προσδίδει φρούτο και δομή σε μια Σαμπάνια, το επίσης κόκκινο Pinot Meunier απαλότητα, ενώ το λευκό Chardonnay λεπτότητα και φινέτσα. Oμως η Σαμπάνια χαρίζει και σόλο ή ντουέτο παραστάσεις, με τη φράση “Blanc de Blancs” να υποδηλώνει ένα κρασί από 100% Chardonnay και τη φράση “Blanc de Noirs” μια cuvee μόνο από ερυθρά σταφύλια. Για να ανακατέψουμε την τράπουλα ακόμη περισσότερο, οι περισσότερες κορυφαίες ετικέτες είναι ένα χαρμάνι Pinot Noir και Chardonnay…

Πού είναι η εσοδεία ωέω;

Εννέα στις δέκα φορές όσο κι να ψάχνετε δεν θα τη βρείτε στη φιάλη, αφού το 90% των κρασιών της περιοχής προέρχονται από blending διαφόρων εσοδειών. Αυτό δίνει στο κρασί πολυπλοκότητα, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και τη γευστική ομοιομορφία από φιάλη σε φιάλη. Eτσι, αν καταλήξετε στην αγαπημένη σας non vintage Σαμπάνια θα είστε σίγουροι ότι και κάθε επόμενη φιάλη θα έχει την ίδια γεύση. Αν πάντως θέλετε να προσεγγίσετε το θέμα με τον πιο γνώριμο τρόπο των κρασιών εσοδείας προετοιμαστείτε για μικρές διαφορές στο ποτήρι από χρονιά σε χρονιά λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικράτησαν. Μην αναζητήσετε ωστόσο κρασιά από το ’22, το ’21 ή το ’20. Οι χρονολογημένες Σαμπάνιες κυκλοφορούν τουλάχιστον 3 χρόνια μετά τον τρύγο!

Παίζουν και γλυκές;

Δημοφιλέστερα

To Top