Διεθνή

Βατικανό: Ο Πάπας συγκρίνει τα δεινά των Ουκρανών με την ναζιστική εξόντωση των εβραίων στον Β’ Παγκόσμιο

Ο πάπας Φραγκίσκος συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εξόντωση περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων-κυρίως εβραίων-από τους Ναζί κατά τα πρώτα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας σε πολωνούς πιστούς κατά την εβδομαδιαία γενική ακρόασή του, ο Φραγκίσκος επισήμανε ότι το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στην Πολωνία τίμησε πρόσφατα την επέτειο από την «Επιχείρηση Ράινχαρντ».

Αυτή ήταν η κωδική ονομασία μιας μυστικής επιχείρησης σε ένα τμήμα της κατεχόμενης Πολωνίας, την οποία οι Γερμανοί αποκαλούσαν περιοχή της «Γενικής Κυβέρνησης» και η οποία περιλάμβανε εδάφη που σήμερα βρίσκονται στην Ουκρανία.

«Είθε η ανάμνηση αυτού του φρικτού γεγονότος να γεννήσει ειρηνικές προθέσεις και ενέργειες στον καθένα μας», είπε ο πάπας αναφερόμενος ειδικά στην επιχείρηση και λέγοντας ότι ήταν επιχείρηση «αφανισμού».

Στη συνέχεια μίλησε εκτός κειμένου για να προσθέσει: «Και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Βλέπουμε σήμερα τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Η Ρωσία χαρακτηρίζει την εισβολή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποναζιστικοποίηση» της χώρας και την εξάρθρωση εθνικιστών που θεωρεί επικίνδυνους.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα για έναν απρόκλητο πόλεμο με στόχο την αρπαγή εδαφών από τον φιλοδυτικό γείτονά της.

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή τον Φεβρουάριο ο Φραγκίσκος κλιμακώνει τις επικρίσεις του για τις ενέργειες της Ρωσίας.

Δημοφιλέστερα

To Top