Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Η σημασία της ένταξής του στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών

Στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών εντάχθηκε πλέον το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξέλιξη που δείχνει την αναβάθμιση τόσο του λιμανιού όσο και της γενικότερης περιοχές.

Η ακύρωση πριν μερικές εβδομάδες του διαγωνισμού για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 67%) του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, έκανε την αρχή για τη νέα σελίδα στο λιμάνι. Με στόχο, το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο να είναι έτοιμο σε μερικούς μήνες και σε αυτό να ενσωματώνονται οι ανάγκες από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, αλλά και η αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού στη μεταφορά εμπορευμάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ως μια άλλη επιλογή σε σχέση με τα Δαρδανέλια.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση της όλης κατάστασης, θα προωθηθούν επενδύσεις που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού. Για παράδειγμα, ο ελλιμενισμός μεγαλύτερων πλοίων και η εξυπηρέτηση εμπορικών πελατών, λαμβάνοντας υπόψη και την εκεί στρατιωτική παρουσία. Ενώ, θα υπάρξουν και προσλήψεις προσωπικού, καθώς και προμήθεια υποδομών.

Στο μεταξύ, η ενόχληση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μόνιμη παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δείχνει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ η εν γένει αναβάθμισή του, θα αλλάξει πλήρως τη γεωπολιτική σημασία του Έβρου.

Από την πρώτη στιγμή βασικός στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης υπήρξε η ένταξη του Λιμένα Αλεξανδρούπολης στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ – Μ), στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης του.

Και αυτό γιατί ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στρατηγικής σημασίας:
• Η διττή του χρήση – πολιτική και στρατιωτική- που αποτυπώνεται στους αντίστοιχους χάρτες στρατιωτικής κινητικότητας- εγγυάται τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής

• Η πρόσφατη επένδυση με την εγκατάσταση FSRU κατοχυρώνει την ενεργειακή ευστάθεια και επάρκεια της χώρας μας

• Η θέση του ενισχύει τη διασυνδεσιμότητα με νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και συμβάλει σημαντικά στην άρση της απομόνωσής τους

Παρά την αδιαμφισβήτητη σημασία του όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπη, το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν συγκέντρωνε τα τυπικά κριτήρια που θα οδηγούσαν στην ένταξή του στο ΔΕΔ – Μ, καθώς υπολείπεται του κατώτατου ορίου κίνησης σε εμπορευματικά και επιβατικά φορτία.

Παρόλα αυτά οι συστηματικές προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης τα τελευταία τρία χρόνια και η πολιτική διαπραγμάτευση που ανέδειξε τα στρατηγικά χαρακτηριστικά του λιμένα Αλεξανδρούπολης– σε αντίθεση με τα ποσοτικά- απέδωσαν καρπούς και είχαν ως αποτέλεσμα την έγκριση της ένταξής του.

Δημοφιλέστερα

To Top