Πολιτική

Qatargate – Ανάλυση Politico: Τι ήθελε το Κατάρ από την ΕΕ και ποιος ο ρόλος όσων εμπλέκονται

Μία εμβάθυνση στο μέχρι τώρα σκάνδαλο που έχει κάνει τις Βρυξέλλες να σείονται συθέμελα και αφορά στην εμπλοκή του Κατάρ στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρεί η ευρωπαϊκή έκδοση του αμερικανικού περιοδικού Politico.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του για το περιβόητο πλέον Qatargate στο οποίο εξετάζεται και η εμπλοκή της υπό κράτηση Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή, η εν λόγω υπόθεση εξελίσσεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα εδώ και δεκαετίες.

Στην αρχή, οι ένοχοι δεν ήταν μεγάλα ονόματα σύμφωνα με τα πρότυπα των Βρυξελλών, αναφέρει το Politico. «Ένα πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μερικοί κοινοβουλευτικοί βοηθοί κι ένας συνδικαλιστής με ευρεία επιρροή στα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Όλοι φέρονται να χρηματοδοτούνταν από τον οικοδεσπότη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Κατάρ. Αλλά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι δεν ήταν απλώς μια ιστορία στην εμπλέκοντας μικρά ονόματα. Η Εύα Καϊλή, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπερασπιστής του Κατάρ τέθηκε υπό κράτηση από τη βελγική αστυνομία. Η υπόθεση επικεντρώνεται επίσης γύρω από μια ΜΚΟ που, μέχρι πρόσφατα, μετρούσε μερικούς από τους μεγαλύτερους κήνσορες της αριστερής πολιτικής μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της», γράφει το περιοδικό περιγράφοντας την υπόθεση.

«Το κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιεσδήποτε απόπειρες συσχέτισής του με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά», δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Κυριακή το πρωί στο Politico με το περιοδικό να συνεχίζει με ερωταπαντήσεις για την εν λόγω υπόθεση.

Ποια είναι η Εύα Καϊλή;

Ως μία από τους 14 αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, η Καϊλή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες του θεσμού και ως πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων με ιδιότητα διασημότητας στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μια από τις πιο λαμπερές φιγούρες των Βρυξελλών. Αλλά η Εύα Καϊλή έχει επίσης αναδειχθεί ως ένας από τους πιο φωνητικούς υπερασπιστές του Κατάρ, γράφει το Politico. Πρόσφατα χαρακτήρισε τη χώρα «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα» μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, παρά τις έντονες διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες για τους εργάτες που κατασκευάζουν γήπεδα. Μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει ειδικές αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή.

Ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι είναι σύμβουλος για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδρυτής μιας ΜΚΟ που ονομάζεται Fight Impunity, η οποία στοχεύει να προωθήσει «την λογοδοσία ως κεντρικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της διεθνούς δικαιοσύνης». Το σημαντικότερο είναι ότι ο πρόεδρος του Fight Impunity είναι ο Πιέρ Αντόνιο Παντζιέρι, κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση.


kaili_tzortzi_arthro

Η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Ποιος άλλος εμπλέκεται;

Δημοφιλέστερα

To Top