Διεθνή

Τραγωδία στη Μελίγια: Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί για συγκάλυψη Ισπανία και Μαρόκο

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε χθες Τρίτη τους θανάτους δεκάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν στα τέλη Ιουνίου σε ευρωπαϊκό έδαφος, στον ισπανικό θύλακα Μελίγια, «μαζική σφαγή» και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις στη Μαδρίτη και στη Ραμπάτ πως προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια.

«Είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για μια μαζική σφαγή, για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, για βασανιστήρια, για διακρίσεις, για ρατσισμό, για παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. Όλα αυτά στο ευρωπαϊκό έδαφος», συνόψισε η Γενική Γραμματέας της Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ, παρουσιάζοντας στη Μαδρίτη έκθεση της οργάνωσης για την τραγωδία.

Πρόκειται για «παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», συνέχισε, κατηγορώντας τις ισπανικές και τις μαροκινές αρχές πως έχουν βαλθεί να «συγκαλύψουν» τις «δολοφονίες», να «αποκρύψουν» την αλήθεια, σχεδόν έξι μήνες μετά τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΜΚΟ, η οποία συγκέντρωσε μαρτυρίες μεταναστών και προσφύγων που ήταν παρόντες την 24η Ιουνίου στα σύνορα του Μαρόκου με τη Μελίγια, ανέλυσε βίντεο και δορυφορικές εικόνες, «οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τις μαροκινές και τις ισπανικές αρχές (…) συνέβαλαν στον θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων».

Ο επίσημος απολογισμός των μαροκινών αρχών έκανε λόγο για 23 νεκρούς.

Ακόμη, η Αμνηστία υπογράμμισε πως 77 μετανάστες παραμένουν πάντα «αγνοούμενοι», ως ακόμη και σήμερα.

«Ορισμένες ενέργειες ισπανών και μαροκινών αστυνομικών, όπως το ότι χτύπαγαν ακινητοποιημένους, πεσμένους κάτω, αναίσθητους ανθρώπους (…), το ότι αρνήθηκαν να προσφέρουν επείγουσα ιατρική περίθαλψη σε τραυματίες, το ότι χρησιμοποίησαν επανειλημμένα δακρυγόνα εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν σε χώρους από όπου δεν μπορούσαν να ξεφύγουν, πιθανόν αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος να μην υποβάλλεται κανείς σε βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης», καταγγέλλει η Αμνηστία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας «απέρριψε κατηγορηματικά» τις «αναπόδεικτες κατηγορίες» για βασανιστήρια, που χαρακτήρισε «απόλυτα ψευδείς».

Δημοφιλέστερα

To Top