Οικονομία

Δασικά αυθαίρετα: Τρίμηνη παράταση για να γίνει η τακτοποίηση, παρατείνεται και η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα

Δύο ρυθμίσεις για τα δασικά αυθαίρετα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, σε τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τετάρτη (14/12) στη Βουλή.

Η πρώτη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα «κράτησης» του δικαιώματος δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων εφόσον μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου

– είτε είχε υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας
– είτε είχε υποβληθεί αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά

«Ωστόσο ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2023 καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισής της» σημειώνεται στην τροπολογία.

Η δεύτερη ρύθμιση δίνει παράταση τριών μηνών, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 στη δυνατότητα δήλωσης αυθαίρετων σε δάση στο Κτηματολόγιο προς νομιμοποίηση. Η εκτίμηση είναι ότι το θέμα των δασικών αυθαιρέτων αφορά περίπου 1 εκατ. ιδιοκτήτες με τον σχεδιασμό να προβλέπει νομιμοποίηση για 30 έτη.

Διαβάστε την τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

Σε αυτή τη φάση πάντως με τη ρύθμιση που κατατέθηκε, όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ, οι ιδιοκτήτες αυτών των δασικών αυθαιρέτων, με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν:

1ον) προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση,

Δημοφιλέστερα

To Top