Διεθνή

Αλβανία: «Οι τελευταίες ορκισμένες παρθένες» – Οδοιπορικό του BBC

«Οι τελευταίες ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας». Με αυτόν τον τίτλο, το BBC επιχειρεί μια ενδοσκόπηση σε έναν θεσμό με βαθιές ρίζες στον Μεσαίωνα.

Δεκάδες μόνο γυναίκες στον κόσμο έχουν απομείνει να ζουν τηρώντας τον όρκο αγνότητας και με συμπεριφορά ανδρική, ώστε να μην… θεωρούνται κατώτερες κοινωνικά. Έχουν υιοθετήσει, δηλαδή, έναν ανδρικό τρόπο ζωής, κάτι που φαίνεται στο όνομα, τα ρούχα, τις συνήθειες.

«Ορκισμένες παρθένες» έχουν υπάρξει, σε πολύ μικρότερη έκταση, και σε άλλες χώρες, συνήθως γειτονικές με τον αλβανικό βορρά. Αυτές είναι το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Δαλματική ενδοχώρα και η Βοσνία.

Η περίπτωση της Γκιστίνα Γκρίσαϊ

Πώς είναι η ζωή μιας ορκισμένης παρθένας; Το αφιέρωμα του BBC ξεκινά με τις δηλώσεις της Γκιστίνα Γκρίσαϊ (Gjystina Grishaj), η οποία αναφέρει πως «η Αλβανία ήταν ανδροκρατούμενος κόσμος, ο μόνος τρόπος για να επιβιώσεις ήταν να γίνεις άντρας».

Όταν ήταν ακόμη 23 ετών και ζούσε στα βουνά, στα βόρεια της χώρας της, πήρε όρκο αγαμίας και υποσχέθηκε να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της ως άνδρας.

Η οικογένειά της ζει στην περιοχή της Λεπούς, δίπλα στα σύνορα με το Μαυροβούνιο, στο πιο βόρειο κομμάτι της Αλβανίας, για περισσότερο από έναν αιώνα.

Δημοφιλέστερα

To Top