Οικονομία

10 κορυφαία ελληνικά γλυκά κρασιά παγκόσμιας κλάσης

Κουραμπιέδες, πίτες, μελομακάρονα αλλά και φουα γκρα, μπλε τυριά ή ακόμα και πούρα. Δεν μπορεί, κάτι από τα παραπάνω θα βρεθεί κάποια στιγμή πάνω στο τραπέζι και θα δώσει αφορμή για το άνοιγμα ενός γλυκού κρασιού. Και η Ελλάδα με το ηλιόλουστο κλίμα της αλλά και την οινική της ιστορία αριστεύει σε αυτό το πλέον ηδονιστικό στυλ που πάντα φέρνει χαμόγελα ευτυχίας αλλά και την γευσιγνωστική περιγραφή “ουάου” στην παρέα!

Εντάξει, τα σπουδαία γλυκά κρασιά είναι αρκετά ακριβά, αλλά αν κανείς σκεφτεί το πόσο δαπανηρός είναι συνήθως ο τρόπος παραγωγής τους θα καταλάβει ότι μάλλον πρέπει να χαρακτηριστούν ως ευκαιρία. Γιατί αν ένα ερυθρό κρασί, που παράγεται από ένα αμπέλι με 700 κιλά/στρέμμα και παλαιώνει για μερικούς μήνες σε βαρέλι, αξιώνει 50€ και 100€, τότε ένα προϊόν από σταφύλια που λιάζονται για 10 μέρες χάνοντας σχεδόν όλο το νερό τους, που πατιέται και ζυμώνει με πολύ κόπο και που ωριμάζει ακόμα και για δεκαετίες δίνοντας μόλις 30 λίτρα/ στρέμμα γιατί με τα ίδια χρήματα θεωρείται ακριβό; Ας φέρουμε συνεπώς ένα από τα παρακάτω 10 ελιξίρια στο ποτήρι μας –σε μια τουλίπα του λευκού, όχι σε ένα ποτήρι για απόσταγμα ή εκεί που σερβίρει η γιαγιά μας το λικεράκι!- και ας απολαύσουμε ένα Ελληνικό κρασί παγκόσμιας κλάσης. Αφήστε που κάποια από αυτά μπορούν να διατηρηθούν ακόμα και για μήνες στο ψυγείο προσφέροντας …πολλαπλούς οργασμούς!

Αργυρού Κτήμα, Vinsanto Late Release

Πρώτο αλφαβητικά, πρώτο ίσως και στον κόσμο στο είδος του, το Vinsanto αυτό είναι ικανό να σε κάνει σου φέρει δάκρυα στα μάτια με το μεγαλείο του. Καρπός αμπελιών που αγγίζουν τα 200 χρόνια, το Σαντορινιό αυτό λιαστό μνημείο παλαιώνει για 3 χρόνια σε τσιμεντένιες δεξαμενές και άλλα 16(!) σε βαρέλια 300-1350 λίτρων. Αν το θεωρείτε too much, το μισής τιμής First Release ήδη πάει πολύ μακριά…

Γεροβασιλείου Κτήμα, Μαλαγουζιά από Υπερώριμα Σταφύλια

Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου είναι ο master του πολυαγαπημένου σταφυλιού, πλάι όμως στις ξηρές εκδοχές μας προσφέρει και μια φανταστική γλυκιά Μαλαγουζιά. Παράγεται μόνο όταν η χρονιά επιτρέψει την υπερωρίμανση των σταφυλιών πάνω στο κλίμα και ωριμάζει για 3 χρόνια σε βαρέλι, προσφέροντας εκρηκτικά αρώματα ροδάκινου και τροπικών φρούτων αλλά και αέρινη -πλην επίμονη- γεύση.

ΕΟΣ Σάμου, Samos Solera

H Αλσατικού τύπου φιάλη των 375ml με τον θυρεό της Ηγεμονίας της Σάμου στον λαιμό σου δίνει να καταλάβεις το …πολύτιμον του περιεχομένου. Και δεν μένει μόνο στη μόστρα, αφού η σύμπραξη 5 εσοδειών που έχουν μείνει για 10 χρόνια σε βαρέλι έχει δημιουργήσει ένα κρασί με μπουκέτο βοτάνων και σταφίδας που ρεφάρει την απουσία απόλυτης συμπύκνωσης με το μοναδικό βελούδινο σκέρτσο του Μοσχάτου.

Δημοφιλέστερα

To Top