Οικονομία

Νέος γύρος ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα από τη νέα χρονιά

Εκρηκτικό κοκτέιλ στην αγορά ηλεκτρισμού προδιαγράφει η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου και η έλευση του χειμώνα, στοιχεία που πυροδοτούν νέο κύκλο ανατιμήσεων από τη νέα χρονιά, καθιστώντας μια μικρή παρένθεση τις χαμηλές τιμές του προηγούμενου διμήνου.

Η διατήρηση των υψηλών τιμών μέχρι τα τέλη του μήνα μεταφέρει ένα νέο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να επηρεάσoυν τους λογαριασμούς ρεύματος από τις αρχές του έτους. Ηδη, η δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κλείνει με τις τιμές χονδρεμπορικής πολύ ψηλά, φτάνοντας μέχρι τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα και με τις προβλέψεις να δείχνουν συνέχιση της ανόδου με αντίπαλο τον καιρό, αλλά και τεχνικές δυσκολίες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF στη Γαλλία, οι οποίες μετέτρεψαν μια καθαρά εξαγωγική χώρα σε καθαρό εισαγωγέα, συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών της ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Ο νέος κύκλος διακυμάνσεων γεννά σημαντικές επισφάλειες στους προμηθευτές ενέργειας για τον Δεκέμβριο, καθώς η πλειονότητά τους προέβλεψε τιμές χαμηλότερες. Δύο εξ αυτών τιμολόγησαν το ρεύμα κάτω από 30 λεπτά την κιλοβατώρα (300 ευρώ/MWh) ενώ οι υπόλοιποι κυμάνθηκαν μεταξύ 30 και 38,9 λεπτά/κιλοβατώρα που είναι και η τιμή που έδωσε η ΔΕΗ.

Μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το κόστος του ρεύματος είχε εκτιναχθεί για τους προμηθευτές στα 423 ευρώ/MWh (42,3 ευρώ η κιλοβατώρα), πέφτοντας έξω στις προβλέψεις τους, όταν στις 20 Νοεμβρίου ανακοίνωναν τα τιμολόγια Δεκεμβρίου. Η άνοδος των τιμών θα κάνει και πιο συντηρητικές τις προβλέψεις των παρόχων για τον επόμενο μήνα, όπου οι τιμές αναμένεται -ανάλογα και με τις διεθνείς διακυμάνσεις- να κινηθούν σε πιο υψηλά επίπεδα ενσωματώνοντας το ρίσκο της πρόβλεψης.

Η νέα κούρσα τιμών μεταφέρει μεγάλα οικονομικά βάρη και στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να αναχαιτίσει τις ανατιμήσεις με γενναίες επιδοτήσεις αλλά με μεγάλο αγκάθι τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Στη δύσκολη εξίσωση έχουν προστεθεί οι πρόσφατες κατευθύνσεις του Eurogroup που προϊδεάζουν για κόφτη στην κρατική στήριξη των εθνικών κυβερνήσεων, με έμφαση στην ενίσχυση των ευάλωτων καταναλωτών, μέτρα όμως που για την Ελλάδα αναμένεται να μετατεθούν για μετά την προεκλογική περίοδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., που καλούνται να πληρώσουν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς τη στήριξη προς τους καταναλωτές, προσανατολίζονται σε ένα νέο μοντέλο τιμολόγησης, σύμφωνα με το οποίο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπαίνουν σε ένα καθεστώς προστασίας μέχρι ένα όριο κατανάλωσης. Για τους υπόλοιπους καταναλωτές θα ισχύουν «τιμές αγοράς», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν πρόσφατα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι αποφάσεις του Eurogroup «ζεσταίνουν» το κλίμα για ένα φρένο στις επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες, την ώρα που η ενέργεια στη χώρα μας μπαίνει στο κάδρο και για το ψαλίδισμα του ΑΕΠ, αφού οι μεγάλες επιδοτήσεις φρέναραν την αύξηση στο 2,8%, παρά την εκτόξευση των εσόδων που έφερε η έκρηξη του τουρισμού στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Δημοφιλέστερα

To Top