Οικονομία

Εβδομάδα πληρωμών 650 εκατ. ευρώ για επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης

Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες που θα εισπράξουν συνολικά 650 εκατ ευρώ.

Με την ακρίβεια να καλπάζει με αμείωτο ρυθμό και τα νοικοκυριά να τα βγάζουν οριακά πέρα η κυβέρνηση αρχίζει τις εκταμιεύσεις των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Στις 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ως ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, 150 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε παλαιούς και νέους δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Ειδικότερα:

Επιταγή ακριβείας: Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να λάβουν πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επειδή κάποιες από τις ομάδες δικαιούχων ανήκουν στον ΕΦΚΑ και άλλοι στον ΟΠΕΚΑ, η πληρωμή θα «σπάσει» σε δύο ξεχωριστές ημερομηνίες. Περίπου στις 20 Δεκεμβρίου τα 250 ευρώ θα λάβουν:

• μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες – στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

• ευάλωτοι συνταξιούχοι με σύνταξη μέχρι 800 ευρώ

• ανασφάλιστοι υπερήλικες
ΑΜΕΑ

Ειδικά για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και για τον Δεκέμβριο, η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση προσαυξάνεται στο διπλάσιο, εφόσον έχουν στις 30 Νοεμβρίου εγκριτική απόφαση χορήγησης. Η προσαύξηση αυτή θεωρείται ότι αποτελεί αντικείμενο των αιτήσεων, επί των οποίων εκδόθηκαν οι εγκριτικές αποφάσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης του η ισχύς των οποίων δεν έχει ανασταλεί, και καταβάλλεται άπαξ. Η προσαύξηση δεν καταβάλλεται στις περιπτώσεις που η ισχύς της οικείας εγκριτικής απόφασης έχει ανασταλεί, αποδίδεται δε στους δικαιούχους μετά την τυχόν άρση της ανωτέρω αναστολής. Η καταβολή της προσαύξησης προηγείται της τακτικής καταβολής της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης και πραγματοποιείται μέχρι την 31.12.2022.

Δημοφιλέστερα

To Top