Διεθνή

Liberation: Και στο τέλος «νικητής» του Μουντιάλ είναι το… Κατάρ

Μια διαφορετική ανάγνωση για το Μουντιάλ 2022 και την «μπάλα» που παίχτηκε σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο κάνει η γαλλική εφημερίδα Liberation σημειώνοντας ότι μπορεί η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου του Κατάρ να σταμάτησε στη φάση των ομιλών, η διπλωματία, ωστόσο, της Ντόχα έφτασε μέχρι τον… τελικό.

Αφορμή για το συμπέρασμα αυτό το γεγονός ότι στη Ντόχα – με αφορμή το Μουντιάλ – βρέθηκαν δεκάδες αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες ενώ επί τάπητος τέθηκαν συμβόλαια εκατομμυρίων με τους Καταριανούς να επιδιώκουν, όπως πάντα, να ασκήσουν λίγο περισσότερη επιρροή στη διεθνή κοινότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέσα σε λίγες ημέρες επισκέφθηκε δύο φορές τη Ντόχα για να στηρίξει την Εθνική Ομάδα της χώρας του: τη μία την Τετάρτη στον (επιτυχημένο) ημιτελικό και την άλλη χθες, Κυριακή στον (χαμένο) τελικό.


libe

Κατά την παρουσία του στην Ντόχα ο ένοικος του μεγάρου των Ηλυσίων είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, δύο φορές, η πρώτη για λίγα λεπτά την Τετάρτη πριν από τον αγώνα Γαλλία-Μαρόκο στο στάδιο Al-Bayt, και η δεύτερη, για πιο εκτενείς συνομιλίες, μετά τον τελικό κόντρα στην Αργεντινή.

Όπως σημειώνει η Liberation τις συναντήσεις αυτές δεν εμπόδισαν ούτε το σκάνδαλο Qatargate και τα χρήματα που βρέθηκαν από τις βελγικές αρχές, ούτε η συζήτηση και τα στοιχεία για τους εργαζομένους που έχτισαν τα γήπεδα στα οποία διεξήχθησαν οι αγώνες του Μουντιάλ αλλά και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διοργάνωσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος, από οικονομικής πλευράς «ανέλαβε πλήρως» το ταξίδι του στο Κατάρ για να στηρίξει την Εθνική Γαλλίας, όπως έσπευσε να διευκρινίσει το Ελιζέ, επαίνεσε τελικά την «καλή διοργάνωση» προς μεγάλη ικανοποίηση των αρχών και των ΜΜΕ της Ντόχας.

Η μεγάλη περιφερειακή επιστροφή του Κατάρ

Δημοφιλέστερα

To Top