Οικονομία

Τεχνολογική επανάσταση στην Ελλάδα – Ξένοι κολοσσοί επενδύουν σε Cloud και Data Centers

Τα όμορφα ηλιοβασιλέματα χρειάζονται συννεφιασμένους ουρανούς, λέει ο διάσημος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο. Στην Ελλάδα, παρότι γνωρίζουμε καλά από πανέμορφα ηλιοβασιλέματα σε καταγάλανους ουρανούς, βλέπουμε ότι τα σύννεφα είναι αυτό που χρειάζεται για την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και τις υπερσύγχρονες υποδομές. Για μια θέση σε αυτά τα σύννεφα της Ελλάδας, το τελευταίο διάστημα διαγκωνίζονται οι ισχυρότερες τεχνολογικές εταιρείες του πλανήτη.

Σε αυτή την περίπτωση, αναφερόμαστε στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, στην ανάπτυξη των οποίων προσβλέπουν όλοι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που επενδύουν, όχι τυχαία, στη χώρα μας. Πρόσφατα, για παράδειγμα, είδαμε την Google να ανακοινώνει τη δημιουργία του πρώτου Cloud Region στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την κατασκευή data centers, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα μεγαθήρια με ανάλογες ανακοινώσεις, όπως οι Amazon, Microsoft, Cisco, Digital Realty, καθώς στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλες ξένες, αλλά και ελληνικές εταιρείες, μετατρέποντας τη χώρα μας σε παγκόσμιο hub του cloud.


cloud_premium

Οι παραπάνω έχουν ήδη επιδοθεί σε έναν αγώνα για την κατάληψη της pole position για το cloud, ενώ στρατηγικές θέσεις καταλαμβάνουν αναπτύσσοντας (ή ετοιμάζοντας να επενδύσουν) data centers επί ελληνικού εδάφους και άλλοι κολοσσοί, όπως η Sparkle της Telecom Italia, η Lancom, αλλά και η αμερικανική Equinix. Δυναμική είσοδο έχει κάνει η Oracle, αλλά και ο Ομιλος ΟΤΕ, ενώ στο παιχνίδι μπαίνει και η Entersoft. Θέσεις έχουν ήδη λάβει και μεγάλου μεγέθους εταιρείες οι οποίες δεν έχουν στο επίκεντρο την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων cloud, όπως η Deloitte και η Pfizer, αλλά και η Tesla, οι οποίες αναμένουν την ανάπτυξη των νέων δικτύων για να εκμεταλλευτούν την ανάπτυξη εφαρμογών, αφού ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, από την παροχή υπηρεσιών cloud και μεταφοράς δεδομένων σε υπάρχουσες εταιρείες.

Γιατί έχει σημασία

Καλά όλα αυτά, θα αναρωτηθείτε, αλλά τι είναι το cloud και γιατί έχει τόση σημασία; Και επιπλέον, γιατί όλοι αυτοί καίγονται να επενδύσουν εδώ και τώρα; Τι άλλαξε; Ας τα δούμε ένα προς ένα. Με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση να βρίσκεται σε εξέλιξη, το cloud είναι για την υψηλή τεχνολογία ό,τι είναι για τις σημερινές εφαρμογές ο ηλεκτρισμός. Και τα data centers είναι, με τη σειρά τους, για το cloud ό,τι και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για τον ηλεκτρισμό. Το cloud, τώρα, είναι ουσιαστικά «αποθηκευτικός χώρος». Είναι χώρος στον οποίο μεταβιβάζονται, διατηρούνται και εμπλουτίζονται διαρκώς δεδομένα χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ ο χρήστης τους έχει γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε αυτά.

Στις πιο απλές του εφαρμογές, το cloud παρέχει ασφαλή και γιγαντιαίο, άμεσα διαθέσιμο χώρο για τα δεδομένα που διατηρούμε, για παράδειγμα, στο κινητό μας τηλέφωνο ή τον υπολογιστή. Αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες, τα έγγραφά μας, τα τραγούδια και τα βίντεό μας στο cloud, δεν κινδυνεύουμε να τα χάσουμε εάν χάσουμε τη συσκευή και έχουμε πρόσβαση από οπουδήποτε. Κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει εφεξής και με όλα τα δεδομένα των υπηρεσιών όλου του κόσμου που σήμερα διατηρούνται σε αρχεία άλλων τύπων.


technology

Δημοφιλέστερα

To Top