Οικονομία

Ikigai: Το αυθεντικό ιαπωνικό food-culture ανάβει φωτιά στην καρδιά της Αθήνας

Η νέα ιδέα που δημιούργησε και υλοποίησε ο Aρης Βεζενές με την ομάδα του «Birdman» είναι ένα concept Japanese food store. Πρόκειται για μια grocery-boutique που έχει στα ράφια της μια μεγάλη συλλογή ιαπωνικών delicatessen καθημερινής χρήσης, κρεοπωλείο, κάβα αλλά και αξεσουάρ μαγειρικής, art de la table, μαγειρικά βιβλία. Συχνά δε, θα διοργανώνονται workshops εμβάθυνσης και γευσιγνωσίας σε θέματα Ιαπωνικής γαστρονομίας.

Τι σημαίνει Ikigai;

Iki στα Ιαπωνικά σημαίνει ζωή, και η λέξη gai περιγράφει την έννοια της αξίας. Το λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το ikigai ως μια κινητήριο δύναμη ζωής, κάτι που δίνει στη ζωή μας ένα σκοπό, κάτι που μας γεμίζει ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Το «Ikigai» αναπτύσσεται σε 3 βασικά τμήματα: Delicatessen, Κρεοπωλείο, Ποτά και Κρασιά, συμπληρώνοντάς τα με ένα σημαντικό κομμάτι Art De La Table και Tableware, όπως χειροποίητα κεραμικά Ελλήνων και Ιαπώνων καλλιτεχνών, μαγειρικά σκεύη, αξεσουάρ και ιαπωνικό μαγειρικό εξοπλισμό.

Τρόφιμα – Delicatessen

Μετά από ενδελεχή γευσιγνωστική έρευνα, η ομάδα του «Birdman», θεωρεί ότι ούτε στο Παρίσι, την πιο δυνατή σκηνή γιαπωνέζικης γαστρονομίας στην Ευρώπη, δεν υπάρχει αντίστοιχο concept που να διαθέτει τόσο ευρεία και μεγάλη γκάμα εμβληματικών delicatessen από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, όσο αυτή που βρίσκει κανείς στο «Ikigai». Ανάμεσα σε 200 διαφορετικά προϊόντα υπάρχουν:

Παλαιωμένες soy sauce, ponzu, εξαιρετικά premium σησαμέλαια, σούπερ πρωτότυπα αρωματικά ξύδια (π.χ. ξύδι σύκου), kombu, σπέσιαλ σάλτσες που δίνουν άλλη διάσταση στο umami (π.χ. με ζωμό φυκιών kombu, μανιτάρια shitake, αποξηραμένη παλαμίδα, σόγια, mirin, δαμάσκηνα), σπάνια dressing (π.χ. γλυκό ξύδι καπνισμένο με ξύλο κερασιάς), μεγάλη ποικιλία soba, udon, ramen noodles, εξαιρετικό panko, κορυφαίο κουρκούτι για tempura.

Η πληθώρα επιλογών στα ράφια, καθώς και η πολυδιάστατη δυναμική των ιαπωνικών υλικών μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για την ενσωμάτωσή τους σε συνταγές δυτικής κουζίνας. Τα ιαπωνικά υλικά δεν χρησιμοποιούνται μόνο στην Ιαπωνική κουζίνα, αλλά εναρμονίζονται πλήρως ακόμη και με την καθημερινή μαγειρική μας. Μια ψαρόσουπα ενισχυμένη με φύκι kombu ή ζωμό dashi, ένα ramen αυγολέμονο, ένας τηγανητός μπακαλιάρος της 25ης Μαρτίου με panko, ένα κεφτεδάκι κι ένα burger από special πεντανόστιμο κρέας, είναι εύκολες ιδέες που προτείνει το Ikigai.

Κρεοπωλείο

Δημοφιλέστερα

To Top