Πολιτική

Τσίπρας: Υποτυπώδης η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων

Με «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στον πρώην υπουργό και Βουλευτή, Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά προς τα «κακά παιδιά» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δηλαδή τα υπόλοιπα μέλη της οικονομικής διαπραγματευτικής ομάδας απέναντι στους Θεσμούς, ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του κ. Τσακαλώτου με τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο».

Σχολιάζοντας τον τίτλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «νομίζω ακριβολογεί. Έτσι ακριβώς ήμασταν, με την πλάτη στον τοίχο, από την πρώτη μέρα που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε το σισύφειο έργο να απαλλάξουμε τη χώρα από τη δυστοπία των μνημονίων».

Για την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του επεσήμανε: «μας έστησαν με την πλάτη στον τοίχο. Εκείνοι που χρεοκόπησαν δυο φορές τη χώρα», εξακοντίζοντας τα βέλη του προς την ΝΔ.

Ο ίδιος περιέγραψε για τους πολιτικούς του αντιπάλους πως «το σχέδιο, που είχαν καταστρώσει, ήταν να πνιγούμε πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε που βρισκόμαστε, στα νερά της κρίσης που αυτοί δημιούργησαν», υπογραμμίζοντας, αντίθετα, για την ίδια περίοδο πως «ρυθμίσαμε το χρέος. Βάλαμε πάλι μετά από χρόνια την Ελλάδα στις αγορές. Κι αφήσαμε πάνω από 37 δις στα ταμεία του κράτους». «Αυτά ήταν τα δικά μας επιτεύγματα. Αυτή η δική μας διαχειριστική ικανότητα» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά τα πετύχαμε με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνική πλειοψηφία».

Με απόσταση τριών χρόνων από τη διακυβέρνησή του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρατήρησε πως «μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, μόλις πέρασε ο εφιάλτης αισθάνθηκε ίσως ότι πέρασε οριστικά ο κίνδυνος. Ότι δε ξαναγυρίζουμε πίσω». «Και εμπιστεύτηκε εκ νέου αυτούς που μας χρεοκόπησαν προχθές αλλά τώρα έταζαν μεγαλύτερους μισθούς, καλύτερες δουλειές, περισσότερη ασφάλεια», όπως είπε, «για να οδηγηθούμε εκ νέου σε καταστάσεις χρεοκοπίας. Όχι αυτή τη φορά του κράτους και των τραπεζών, αλλά της κοινωνίας και των νοικοκυριών».

Στο ίδιο πλαίσιο σχολίασε πως «οι καλύτερες δουλειές έγινε ο εργασιακός μεσαίωνας του Νόμου Χατζηδάκη ή το λουκέτο για χιλιάδες μικρομεσαίους επαγγελματίες. Και οι καλύτεροι μισθοί, αυτοί που εξανεμίζονται από την τρομακτική ακρίβεια πριν μπει η 3η βδομάδα του μήνα», ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση πως «πρώτη τους φροντίδα, όμως, ήταν να ξαναρχίσουν την ίδια πολιτική με τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές, από κει που τη σταμάτησε η ψήφος του λαού το 2015».

Στις «συνταγές», αυτές, κατά τον κ. Τσίπρα περιλαμβάνονται: «πελατειακό κράτος, απευθείας αναθέσεις, ανεξέλεγκτη και χωρίς ρυθμίσεις λειτουργία της αγοράς, φοροαπαλλαγές για τους ισχυρούς, οριζόντια φορολογική λεηλασία για τους πολλούς, ιδίως με ΦΠΑ και ΕΦΚ σταθερούς σε περίοδο πρωτοφανούς πληθωρισμού και επιδόματα». Ειδικά για τα επιδόματα, τα παρομοίασε με «το τυράκι στη φάκα μιας τρομακτικής αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους ισχυρούς».

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στο ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων, την οποία χαρακτήρισε «υποτυπώδη», περιγράφοντας πως αυτή «θα γίνει με το χαμηλότερο προτεινόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντελεστή και θα καταγραφεί όχι ως φόρος αλλά ως δαπάνη». Δηλαδή, «όπως οι δωρεές φιλανθρωπίας που κάνουν πολλοί πλούσιοι όχι από αγάπη προς τον άνθρωπο αλλά από ανάγκη να παρουσιάσουν μεγαλύτερες δαπάνες ώστε να εκπέσει η φορολογία, των χρημάτων τουλάχιστον που αναγκάζονται να δηλώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Δημοφιλέστερα

To Top