Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Κάψαμε ρεύμα για να ζεσταθούμε αλλά δεν μαγειρέψαμε

Στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας απορροφούν η θέρμανση, η ψύξη και ο φωτισμός, με την χώρα μας να αυξάνει κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες την χρήση ηλεκτρισμού για θερμότητα την δεκαετία 2010-2020 ως αποτέλεσμα κυρίως του γηρασμένου κτιριακού αποθέματος που αυξάνει τις ενεργειακές ανάγκες λόγω απωλειών.

Εν αντιθέσει με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης που δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας για ψύξη λόγω κυρίως καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα, αποτελούσε το 4,2% της κατανάλωσης το 2020.

Σημαντική θέση στο σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά κατέχει και ο φωτισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται και η ενέργεια που καταναλώνουν οι συσκευές όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής χωρίς να χρησιμοποιούνται.

Από την ανάλυση των δεδομένων, προκύπτει ότι το ποσοστό κατανάλωσης από τις εν λόγο συσκευές υπολογίζεται στο 1/4 της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός νοικοκυριού, κάτι που θα μπορούσε να μετριαστεί μέσα από πολιτικές εξοικονόμησης.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ευρήματα της τελευταίας ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας, που αναλύει την τελική κατανάλωση ενέργειας ανά τομέα της οικονομίας και ανά χρήση την τελευταία δεκαετία (2010-2020) σε σχέση με την Ευρωζώνη και κάνει προβλέψεις για την μελλοντική κατανάλωση.

Σημαντικό εύρημα της έκθεσης είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για μαγείρεμα, κάτι που αποδίδεται στην αυξημένη, τα τελευταία χρόνια, κατανάλωση έτοιμου φαγητού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2013, η κατανάλωση ενέργειας για μαγείρεμα στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 18,9%, η οποία το 2020 υποχώρησε στο 13,9%. Στην ΕΕ παρουσίασε αύξηση καθώς τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 13,1% και 14,8%.

Αύξηση των αντλιών θερμότητας στην ΕΕ

Δημοφιλέστερα

To Top