Οικονομία

Ο γρίφος του Bitcoin: Από τις βλέψεις για $250.000 στον εφιάλτη των $10.000 – Πώς ξεγελάστηκαν οι επενδυτές

Το 2022 σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου «χειμώνα για τα κρυπτονομίσματα», με εταιρείες υψηλού προφίλ να καταρρέουν και τις τιμές των ψηφιακών νομισμάτων να καταρρέουν θεαματικά. Τα γεγονότα της χρονιάς εξέπληξαν πολλούς επενδυτές και έκαναν την απόπειρα κάθε πρόβλεψης για την τιμή του bitcoin πολύ πιο δύσκολη.

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων ήταν γεμάτη από ειδικούς που έκαναν πυρετώδεις εκκλήσεις σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε το bitcoin. Συχνά ήταν θετικοί, αν και λίγοι προέβλεψαν σωστά ότι το κρυπτονόμισμα θα πέσει κάτω από τα $20.000.

Ωστόσο, πολλοί εξ αυτών πιάστηκαν στον ύπνο, βλέποντας εταιρείες υψηλού προφίλ να καταρρέουν προκαλώντας θύελλα σε ολόκληρο τον κλάδο.

Αυτό ξεκίνησε τον Μάιο με την κατάρρευση του terraUSD ή UST, ενός αλγοριθμικού σταθερού νομίσματος που υποτίθεται ότι ήταν συνδεδεμένο στο ένα προς ένα με το δολάριο ΗΠΑ. Η κατάρρευσή του οδήγησε στην καταστροφή του token luna και έπληξε εταιρείες με έκθεση και σε αυτό και στο αδελφό κρυπτονόμισμα terraUSD.

Η Three Arrows Capital, hedge fund που πόνταρε ανοδικά στα κρυπτονομίσματα, κατέληξε ρευστοποίηση και κήρυξε πτώχευση λόγω της έκθεσής του στο terraUSD.

Στη συνέχεια ήρθε η κατάρρευση του FTX τον Νοέμβριο, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το οποίο διαχειριζόταν ο Σαμ Μπάνκμαν Φριντ. Οι επιπτώσεις από το FTX συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλους τριγμούς στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Οι επενδυτές έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν παράλληλα και την αύξηση των επιτοκίων, τα οποία ασκούν πιέσεις στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin έχει βυθιστεί περίπου 75% από τότε που έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών ( σχεδόν 69.000 δολ) τον Νοέμβριο του 2021 και περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν εξαλειφθεί από την αξία ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Την Παρασκευή, το bitcoin διαπραγματευόταν λόγο κάτω από τα 17.000 δολάρια.

Δημοφιλέστερα

To Top