Οικονομία

ΑΔΜΗΕ: Πώς θωρακίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέχρι το 2034

Με τρεις νέες μονάδες φυσικού αερίου που θα ξεκινήσουν να μπαίνουν σταδιακά στο σύστημα από αρχές του έτους έως και το 2025 και μία τέταρτη που εκτιμάται ότι υπό συνθήκες θα μπορούσε να επιστρατευτεί από το 2026, θα θωρακιστεί η χώρα μας το επόμενο διάστημα για να εξασφαλίσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος.

Στην νέα «φουρνιά» εγκαταστάσεων φυσικού αερίου θα προστεθεί η υπερσύγχρονη μονάδα της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας δυναμικότητας 825 MW, η λειτουργία της οποίας μετρά αντίστροφα και ακολουθεί η κοινή επένδυση της Motor Oil με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή (825 MW), η οποία προβλέπεται να ενισχύσει το σύστημα από τις αρχές του 2025.

Σύμφωνα με την μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η οποία υποβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ένταξη των συμβατικών μονάδων στο σύστημα θα πηγαίνει παράλληλα με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποτελούν τον κύριο και πρωταρχικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Ωστόσο από την μελέτη διαπιστώνεται ότι οι συμβατικοί σταθμοί ορυκτών καυσίμων δεν θα εγκαταλείψουν το ηλεκτρικό μας σύστημα ακόμη και μετά την επίτευξη των στόχων της πράσινης ανάπτυξης.

Ο λόγος είναι ότι κρίνονται αναγκαίοι για να διασφαλίσουν την επάρκεια του συστήματος ακόμη και μετά την λειτουργία σταθμών αποθήκευσης.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top