Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χωρίς «νεύρο» η αγορά με ελάχιστο τζίρο

Άνευρες κινήσεις, οριακές διακυμάνσεις και χαμηλή συναλλαγματική δραστηριότητα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να μετρούν αντίστροφα για την ολοκλήρωση του 2022 και την έλευση του 2023.

Παρά την αγοραστική άπνοια και τις ανησυχίες για το επόμενο έτος, πάντως, τα επιλεγμένα στηρίγματα σε -τραπεζικά και μη- blue chips συνέχισαν να συντηρούν την εγχώρια αγορά άνω των επιπέδων των 920 μονάδων, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,22% και διαμορφώθηκε στις 923,26 μονάδες, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (921,25 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε τέσσερις μονάδες (από 921,62 έως 925,62 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ (το μικρότερο ποσό του 2022).

Στο +3% το πρόσημο του 2022

Η Λεωφόρος Αθηνών εισήλθε στην τελευταία εβδομάδα του 2022. Ενός έτους, το οποίο παρά το αισιόδοξο ξεκίνημα και τις υψηλές προσδοκίες, στη συνέχεια παραδόθηκε ολοκληρωτικά στο «έλεος» του πολέμου, των αβεβαιοτήτων και της πληθωριστικής – ενεργειακής κρίσης.

Ευτυχώς, μέσα στο προηγούμενο δίμηνο (Οκτώβριος – Νοέμβριος), τα χαμόγελα δειλά – δειλά επέστρεψαν, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να σβήσει τη «χασούρα», αλλά και να γυρίσει σε θετικό έδαφος. Σήμερα, τέσσερις ημέρες πριν το τέλος του έτους, το συνολικό πρόσημο «γράφει» +3,1%.

Καθ’ όλου άσχημα δηλαδή, ιδίως αν αναλογιστούμε τη «σφαγή» που έχει επέλθει στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, με τον αμερικανικό S&P 500 να χάνει σχεδόν 20% και τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 περίπου 13%.

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές συνέχισαν σε «ρηχά» νερά, έχοντας ήδη κλείσει τα χαρτοφυλάκια τους και περιμένοντας το 2023. Εύλογα, ως εκ τούτου, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σ’ ένα στενός εύρος συναλλαγών και παρέμεινε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 8μήνου.

Κάτι το οποίο οφείλεται στα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα του 9μήνου και την πληθώρα των επιχειρηματικών deals, σε συνδυασμό με τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας (εκτιμήσεις για ανάπτυξη 6,2% το 2022).

Δημοφιλέστερα

To Top