Διεθνή

Ρωσία: Πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες 74χρονος κορυφαίος μηχανικός του Πούτιν

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον θάνατο του Ρώσου μηχανικού και πρώην επικεφαλής του έγκριτου διαστημικού κέντρου «Χρουνίτσεφ», Βλαντιμίρ Νεστέροφ, που γίνεται ο τέταρτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος, ο οποίος πεθαίνει σε λίγες μέρες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ο Νεστέροφ, ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, απεβίωσε ξαφνικά σε ηλικία 74 ετών, αναφέρει η εφημερίδα The Sun. Ο θάνατός του είναι ο τελευταίος που καταγράφεται το 2022 στους κόλπους της ρωσικής στρατιωτικής και επιστημονικής ελίτ.

Ο Νεστέροφ, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ήταν αυτός που σχεδίασε τον ρωσικό πύραυλο «Angara».

Λίγο πριν τον αιφνίδιο θάνατό του είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση χρημάτων. Είχε διατελέσει διευθυντής του έγκριτου διαστημικού κέντρου ερευνών «Χρουνίτσεφ» αν και τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στιγματίστηκαν με καταγγελίες για απάτη.

Το 2014 οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι αρχές του Κρεμλίνου τον κατηγόρησαν ότι έβαλε στην τσέπη πάνω από 57 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, η υπόθεση που τον βάραινε για υπεξαίρεση χρημάτων δεν είχε εκδικαστεί, όταν άφησε την τελευταία του πνοή.

Μέχρι στιγμής, τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το 2012 ο Πούτιν απέπεμψε από διευθυντή του διαστημικού κέντρου Χρουνίτσεφ τον Νεστέροφ

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ύστερα από μια σειρά δυσάρεστων διαστημικών αποτυχιών, ο πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε την παύση του Νεστέροφ, διευθυντή ενός από τα κύρια διαστημικά κέντρα της χώρας, ερευνών και κατασκευών, Χρουνίτσεφ.

Ο Νεστέροφ διηύθυνε από το 2005 το κέντρο αυτό, τη σημαντικότερη επιχείρηση του διαστημικού τομέα στη Ρωσία, με έδρα τη Μόσχα.

Δημοφιλέστερα

To Top