Οικονομία

Bloomberg: Η ΕΕ δεν έπεσε στην παγίδα του Πούτιν – Τα σενάρια για το ενεργειακό της μέλλον

Τα σχέδια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πιέσει οικονομικά την Ευρώπη με όπλο την ενέργεια φαίνονται να είναι αδύναμα τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο ήπιος καιρός, η αναζήτηση εναλλακτικών αγορών ενέργειας και οι προσπάθειες για μείωση της ζήτησης έχουν βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει την ενεργειακή παγίδα, με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι ακόμα σχεδόν γεμάτα και τις τιμές να πέφτουν στα προπολεμικά επίπεδα. Μετά την απότομη ανάκαμψη τον περασμένο μήνα, η Ευρώπη πιθανότατα έχει ήδη περάσει τα χειρότερα της κρίσης, σημειώνει το Bloomberg.

Οι διάφορες συγκυρίες – όπως η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κίνας που αμβλύνει τον ανταγωνισμό για φορτία LNG – θα βάλουν φρένο στον πληθωρισμό, θα σταθεροποιήσουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης και θα αφήσουν το Κρεμλίνο με λιγότερα όπλα έναντι των συμμάχων της Ουκρανίας.

Αν και ένα κύμα ψύχους ή πιθανά προβλήματα στις παραδόσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν ακόμα να αναστατώσουν τις αγορές ενέργειας, αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η Ευρώπη μπορεί πλέον να τα καταφέρει όχι μόνο αυτόν τον χειμώνα αλλά και τον επόμενο χειμώνα. «Ο κίνδυνος μιας πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, μιας κατάρρευσης του πυρήνα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, έχει αποφευχθεί – από όσο μπορούμε να δούμε -», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, βασικός αρχιτέκτονας της αντίδρασης της χώρας στην ενεργειακή κρίση, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Νορβηγία, η οποία έχει πάρει τη θέση της Ρωσίας ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της χώρας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top