Οικονομία

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνει η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

Μέσα στο 2023 αναμένεται να υλοποιηθεί το κομβικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις συσκευές POS.

Αλλαγές αναμένεται να φέρει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS, με την υποχρεωτική εγκατάσταση να εκτιμάται ότι θα περιορίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση οδηγιών προκειμένου να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, με τους φορολογούμενους να πρέπει να αποστέλλουν προς την ΑΑΔΕ και το myDATA τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν σε πραγματικό χρόνο ή τουλάχιστον άμεσα.

Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση του έργου δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

Οι στόχοι της υποχρεωτικής διασύνδεσης

Στόχος είναι το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί την προσεχή άνοιξη και με τον τρόπο αυτό να κλείσει ένα μεγάλο παράθυρο φοροδιαφυγής που υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών έχει συρρικνωθεί το κενό Φ.Π.Α., δηλαδή οι απώλειες εσόδων, αλλά παραμένει ακόμη σε υψηλό επίπεδο με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Συγκεκριμένα, το κενό ΦΠΑ ανήλθε στα 3,2 δις ευρώ με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν και όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, με άμεσο και ουσιαστικό αντίκτυπο στα κρατικά έσοδα, στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής και κυρίως, στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για ακόμα χαμηλότερη συνολική φορολογική επιβάρυνση των πολιτών».

Πρόσφατα, λοιπόν, με αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ενώ επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ταμειακών και POS.

Δημοφιλέστερα

To Top