Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ελεγχόμενο profit taking στη ζώνη των 960 μονάδων

Διορθωτικά κινείται την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σ΄ ένα ήπιο «profit taking», ρευστοποιώντας ένα μέρος από τα κεκτημένα των προηγούμενων συνεδριάσεων (6×6 ανοδικά κλεισίματα). Ωστόσο, οι πωλήσεις δεν προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να διατηρείται στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 10μήνου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,38% και διαμορφώνεται στις 959,20 μονάδες, χάνοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (962,84 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 958,62 έως 961,41 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στάση για… διάλειμμα

Η Λεωφόρος Αθηνών επιχειρεί να αφομοιώσει τα νέα υψηλά 10μήνου (960 μονάδες), με τους επενδυτές να σπεύδουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο Γενικός Δείκτης «έτρεχε» μέχρι και χθες ένα σερί έξι διαδοχικών ανοδικών συνεδριάσεων (πέντε συνεχόμενες μέσα στο 2023).

Παρά την τάση για διόρθωση, βέβαια, οι κινήσεις κατοχύρωσης εξελίσσονται σ’ ένα ήπιο εύρος, χωρίς να προσλαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις και χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις ελπίδες για ένα «January Effect» (η τάση των μετοχών να ενισχύονται σημαντικά κατά τον πρώτο μήνα του έτους).

Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς και οι ανθεκτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν παράγοντες, οι οποίοι έρχονται να στηρίξουν το ανοδικό «story» της ελληνικής αγοράς.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να ελλοχεύουν. Η υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές σκηνικό, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και φυσικά, ο κίνδυνος πολιτικής αβεβαιότητας στο εσωτερικό (εντός του β’ τριμήνου αναμένεται να στηθούν «διπλές» βουλευτικές κάλπες) συνιστούν εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τη μέχρι στιγμής καλή εικόνα και να επαναφέρουν στο προσκήνιο μια νέα καθοδική κίνηση.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top