Ελλάδα

Παύλος Ιωαννίδης για Κωνσταντίνο: Το αποτυχημένο κίνημα και η φυγάδευση της βασιλικής οικογένειας

Περιστατικά από τις επαγγελματικές -με προσωπικές πινελιές –  σχέσεις του με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και την οικογένειά του έχει αποκαλύψει στην αυτοβιογραφία του «Κι αν δεν είσαι θα γίνεις…» ο αείμνηστος Παύλος Ιωαννίδης, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και ισόβιο μέλος του Δ.Σ. που έγραψε ιστορία στην Ολυμπιακή αλλά και στη ναυτιλία.

Αφορούν το αποτυχημένο πραξικόπημα και την αγωνιώδη φυγάδευση της βασιλικής οικογένειας στο εξωτερικό καθώς και τη συνάντηση του Κωνσταντίνου με τον Αριστοτέλη Ωνάση στη Ρώμη, γεγονότα τα οποία καταθέτει με άμεσο λόγο και κινηματογραφικό ρυθμό, ο Παύλος Ιωαννίδης όπως τα έζησε ως πιλότος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Διαβάζουμε:

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1967 ο Παύλος Ιωαννίδης ειδοποιήθηκε ότι την επόμενη το πρωί θα εκτελούσε πτήση με το Gulfstream Ρ-9. Απογειώθηκε από το Τατόι με επιβάτες τον Κωνσταντίνο και τον υπασπιστή του αντισμήναρχο Δ. Παπαγεωργίου και με συγκυβερνήτη τον σμηναγό Γ. Φραγκιά. Προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση του Αράξου. Ο βασιλιάς επιθεώρησε τις πολεμικές εγκαταστάσεις και παρακολούθησε αεροπορικές ασκήσεις. Για την επόμενη ημέρα, 13 Δεκεμβρίου, προγραμματίστηκε άλλη πτήση. Στον Παύλο δεν είπαν τον προορισμό. Άρχισε να καταλαβαίνει ότι κάτι σοβαρό βρισκόταν σε εξέλιξη.

Στο αεροπλάνο επιβιβάστηκαν ο Κωνσταντίνος, η βασίλισσα Άννα-Μαρία, η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Ειρήνη , η πριγκίπισσα Αλεξία, 2 1/2 ετών τότε, ο διάδοχος Παύλος ενάμιση έτους, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Κόλιας, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Δόβας, ο γυναικολόγος Βασίλειος Κουτήφαρης, ο πρέσβης Λεωνίδας Παπάγος και η παιδαγωγός Σισίλια.


20159085

Ο Παύλος Ιωαννίδης

 

Προσγειώθηκαν στην Καβάλα και ο Κωνσταντίνος με τον πρωθυπουργό, τον πρέσβη και τον υπασπιστή του έφυγαν για το στρατηγείο της ΙΧ Μεραρχίας. Οι υπόλοιποι πήγαν στο ξενοδοχείο ενώ ο Παύλος παρέμεινε στο αεροσκάφος. Στο αεροδρόμιο υπήρχε μία στρατιωτική δύναμη με επικεφαλής έναν λοχαγό που έδινε την αίσθηση ότι δεν ήταν φιλική.

Στην Καβάλα προσγειώθηκε, επίσης, μία Dacota 960 του Σμήνους Υψηλών Προσώπων που είχε έδρα στο Τατόι.

Είχε μεταφέρει προηγουμένως τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας και τον υπασπιστή του βασιλιά, αντισμήναρχο Δ. Παπαγεωργίου από το Τατόι στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Ο Αρχηγός θα έδινε τις απαιτούμενες οδηγίες αν χρειαζόταν για να κινηθούν οι μονάδες της αεροπορίας.

Δημοφιλέστερα

To Top