Ελλάδα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την κηδεία – Το πρωτόκολλο και οι καλεσμένοι

Ένας μήνας, ένας χρόνος και τέσσερις δεκαετίες μεσολάβησαν από το θάνατο της Φρειδερίκης και το θάνατο του γιού της Κωνσταντίνου. Ήταν 7 Φεβρουαρίου του 1981, όταν η πρώην βασιλομήτωρ πέθανε από έμφραγμα στην Ισπανία, στα ανάκτορα της Ζαρθουέλας. Η κηδεία έγινε στην Ελλάδα, στο βασιλικό κοιμητήριο, στο Τατόι, ύστερα από ειδική άδεια που δόθηκε από την κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.


tatoi-tafoi__1_

Πολλά έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Τα πνεύματα έχουν, πλέον, ηρεμήσει. Παρόλα αυτά, ο αποθανών θα ταφεί «ως ιδιώτης», σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 7 του Συντάγματος. «Τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες», αναφέρεται σε αυτό.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη στις 12:00 το μεσημέρι, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας. Θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Μπορεί να συμμετάσχουν και άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για το ενδεχόμενο οι αρχιερείς που θα τελέσουν την εξόδιο ακολουθία να φορέσουν την πλήρη αρχιερατική ενδυμασία τους. Αυτό –σύμφωνα με το πρωτόκολλο– θα προσέδιδε μεγαλύτερη επισημότητα και κυρίως άλλο χαρακτήρα στην τελετή.

Επίσης, αν και τυπικά δεν προβλέπεται λαϊκό προσκύνημα, σε περίπτωση που η σορός μεταφερθεί νωρίτερα το πρωί παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στη Μητρόπολη, κανείς δεν θα εμποδίσει εκείνους που επιθυμούν να προσκυνήσουν.

Η ταφή θα γίνει στο πρώην βασιλικό κτήμα, στο Τατόι, όπου βρίσκεται το κοιμητήριο της τέως βασιλικής οικογένειας. Στο σημείο έχουν ξεκινήσει να εργάζονται πυρετωδώς ειδικά συνεργεία για να απομακρύνουν τους κορμούς και τα κλαδιά καμένων δέντρων που έχουν μείνει από την πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021. Η οικογένεια, μάλιστα, επισκέφτηκε το μέρος για να παρακολουθήσει τα έργα. Ο χώρος, όμως, δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά.


tatoi_in__2_

Δημοφιλέστερα

To Top