Οικονομία

Shelman: Κωδικός «Επανεκκίνηση» – Το disaster story και η επιχειρηματική επιστροφή

Ενα, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον comeback σηματοδοτεί ο επιτυχημένος πλειστηριασμός του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την εκπνοή του 2022.

Αυτό έγινε στις 29 Δεκεμβρίου κατά την πολλοστή προσπάθεια να βρεθεί πρόθυμος επενδυτής, με μειωμένη την τιμή πρώτης προφοράς κατά 55% σε σχέση με την αρχική, στα 5,769 εκατ. ευρώ και με το εργοστάσιο να κατακυρώνεται στα 5,77 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1.000 ευρώ παραπάνω. Οπως δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, νέος ιδιοκτήτης είναι σχήμα αποτελούμενο από τον όμιλο Alfa Wood και την οικογένεια Τακά.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η Shelman διετέλεσε μέχρι την πτώχευσή της θυγατρικός βραχίονας της Alfa Wood…

Η επαναλειτουργία

Σε κάθε περίπτωση και πάρα τις όποιες «καταβολές» του παρελθόντος, ύστερα από μια δεκαετία η μονάδα της Κομοτηνής θα μπει ξανά σε λειτουργία -έστω και με άλλη επωνυμία, καθώς το σήμα της Shelman έχει περάσει σε άλλη εταιρεία-, προσφέροντας δουλειά κατά προτεραιότητα σε όσους εργάζονταν σε αυτή όταν μπήκε το λουκέτο το 2013.

Και τούτο καθώς ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός περιελάμβανε ειδικούς όρους για τους υποψηφίους. Ετσι, προβλεπόταν ως διαλυτική αίρεση ότι ο υπερθεματιστής αναλαμβάνει την υποχρέωση να επαναλειτουργήσει το βιομηχανικό συγκρότημα για μια τριετία από την αγορά του, χωρίς σε αυτό το διάστημα να περιλαμβάνεται ο χρόνος των προπαρασκευαστικών εργασιών (για συντήρηση των μηχανημάτων, την πρόσληψη προσωπικού κ.ά.) και ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. Ο δεύτερος όρος ήταν η πρόσκληση για την πρόσληψη εργαζομένων σε αυτό κατά τον χρόνο παύσης της λειτουργίας του, με μισθό όχι μικρότερο από τον προβλεπόμενο στην ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας κάθε ειδικότητας και χρονικό διάστημα αποδοχής της πρότασης 20 ημερών από την κοινοποίησή της στον εργαζόμενο.

Ακόμη, στον πλειστηριασμό δεν μπορούσαν να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Δεδομένου ότι με την κατακύρωση το επενδυτικό σχήμα αποδέχθηκε τους παραπάνω όρους, θεωρείται βέβαιη η επαναλειτουργία του εργοστασίου, κάτι που επιβεβαίωσε προ ημερών και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δημοφιλέστερα

To Top