Οικονομία

Πάνος Κιρνίδης: «Oι μεταφορές με πλοία παραμένουν πολύ φθηνότερες παρά την κρίση»

Τους τελευταίους μήνες η ανθρωπότητα βρίσκεται στη μέση ενός τυφώνα εξελίξεων, τόσο γεωστρατηγικών όσο και οικονομικών, με αιχμή την ενεργειακή κρίση – συνθήκες που επηρεάζουν και τη ναυτιλία, η οποία διακινεί το 90% των εμπορευμάτων παγκοσμίως. Οι διαταραχές όμως δημιουργούν ευκαιρίες για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία ήδη τις έχει εκμεταλλευτεί.

Ωστόσο, τα μελλούμενα στον κλάδο παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά και μυστήριο.

Τεχνολογικές εξελίξεις, μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία μέσω εναλλακτικών καυσίμων, ο ρόλος της Κίνας και το μπρα ντε φερ με τις ΗΠΑ, η βραχυκυκλωμένη Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η επερχόμενη πτώση του ρυθμού κατανάλωσης λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που προβληματίζει και κάνει πολλούς από εκείνους που έχουν την οικονομική και πολιτική ευθύνη των κρατών να βλέπουν εφιάλτες προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο προτού τους σκάσει στα χέρια η βόμβα και τους πνίξει το τσουνάμι των κοινωνικών εξεγέρσεων.

Το «business stories» απευθύνθηκε στον κ. Πάνο Κιρνίδη, διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Νηολογίου του Παλάου και επίτιμο πρόξενο της Δημοκρατίας του Παλάου στην Ελλάδα, προκειμένου να αποτυπώσει την εικόνα που έχουν υψηλόβαθμα στελέχη της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας για όσα έχουν συμβεί και όσα αναμένονται μέσα στο 2023.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top