Ελλάδα

Πότε βγαίνει η απόφαση για Φιλιππίδη – «Δεν μπορούσε να ανεχθεί το “όχι’’»

Εντάσεις, ακραίοι λεκτικοί διαξιφισμοί, βαρύτατες και αποκρουστικές κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα, παρέλαση «επωνύμων» σαν σε θεατρική πρεμιέρα και υπερασπιστικοί ισχυρισμοί που προκάλεσαν ερωτήματα. Και ένας κατηγορούμενος ο οποίος, αν και πρωταγωνιστής στη μακροχρόνια καλλιτεχνική καριέρα του, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ζωής του επέλεξε τον ρόλο του κομπάρσου. Ο λόγος για την πολύκροτη δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη που εδώ και εννέα μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Μια δίκη που αποτέλεσε -όπως και η αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη- ορόσημο του κινήματος #metoo στην Ελλάδα.

Η αυλαία σε αυτή τη μακρά αποδεικτική διαδικασία θα πέσει τις επόμενες εβδομάδες, όταν το δικαστήριο θα είναι σε θέση να εκδώσει την τελική του ετυμηγορία. Με αυτή, δικαστές και ένορκοι θα απαντήσουν επί της ουσίας στο εξής ερώτημα: Είναι ο Πέτρος Φιλιππίδης βιαστής ή όχι; Αποδείχθηκαν στο ακροατήριο όσα οι τρεις γυναίκες συνάδελφοί του τού απέδωσαν, τα οποία μάλιστα του στέρησαν και την προσωπική του ελευθερία επί εννέα ολόκληρους μήνες;

Επειτα από δεκάδες συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα όλους αυτούς τους μήνες, η εισαγγελέας τα έδρας Στέλλα Στόγια, με μια αναλυτική αγόρευση, έδωσε μια πρώτη «απάντηση» στο παραπάνω ερώτημα την περασμένη Παρασκευή. Ζήτησε από το δικαστήριο να αθωώσει λόγω αμφιβολιών τον Πέτρο Φιλιππίδη από το πρώτο και βαρύτερο αδίκημα που αντιμετωπίζει, αυτό του βιασμού κατ’ εξακολούθηση εις βάρος νεαρής ηθοποιού, κόρης μάλιστα συναδέλφου του, με την οποία ο ίδιος είχε συνεργαστεί στο θέατρο.


filippidis_in__1_

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, αν και πρωταγωνιστής στη μακροχρόνια καλλιτεχνική καριέρα του, σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ζωής του επέλεξε τον ρόλο του κομπάρσου

Η εισαγγελέας εστίασε στις διαφορετικές εκδοχές που έδωσε για τον καταγγελλόμενο διπλό βιασμό της η συγκεκριμένη ηθοποιός καταθέτοντας αρχικά στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), κατόπιν στον εισαγγελέα και μετά στην ανακρίτρια. «Η καταγγέλλουσα μας έδωσε πατροναρισμένες απαντήσεις», είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην αγόρευσή της για να συμπληρώσει: «…Μου προκάλεσε εντύπωση πως σε αίτημα της υπεράσπισης για αναπαράσταση του βιασμού, η καταγγέλλουσα είπε ότι θα συμμετάσχει αρκεί να συμμετάσχει ο κατηγορούμενος…. Μετά μας είπε ότι έκανε χιούμορ και ότι το είπε αυτό ειρωνικά. Επιτρέψτε μου όμως, κυρία πρόεδρε, με τον βιαστή σου δεν μπορείς να κάνεις χιούμορ…. Οπως αξιολογείται η συμπεριφορά του δράστη, αξιολογείται και η συμπεριφορά του θύματος», είπε η εισαγγελική λειτουργός. «Εκτιμώντας το αποδεικτικό υλικό και τις μαρτυρικές καταθέσεις σε σχέση με τον βιασμό της αδυνατώ να καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Το δικαστήριό σας δεν μπορεί να καταδικάσει με “μπορεί” και “ίσως”.

Με τις ανωτέρω σκέψεις και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι τον πρώτο βιασμό της τον θύμισε φίλος της καθώς και ότι μετά από αυτόν πήγε στο θέατρο Ηβη έχω αμφιβολίες», κατέληξε η κυρία Στόγια, η οποία στη συνέχεια ζήτησε από δικαστές και ενόρκους να κρίνουν ένοχο τον κατηγορούμενο για τα άλλα δύο αδικήματα που τον βαρύνουν, αυτά της απόπειρας βιασμού εις βάρος δύο άλλων γυναικών, επίσης ηθοποιών.

Η τελική απόφαση, ωστόσο, θα ληφθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, το πιθανότερο, τον ερχόμενο μήνα, καθώς θα πρέπει να προηγηθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, όμως, ο απόηχος της εισαγγελικής αγόρευσης όπως και της απολογίας του Πέτρου Φιλιππίδη παραμένει «νωπός». Και μάλιστα τόσο «νωπός» ώστε η αποστροφή του ηθοποιού ότι «δεν είχα ανάγκη να βιάσω» να προκαλέσει την περασμένη Παρασκευή την «απάντηση» της εισαγγελέως της έδρας.

Δημοφιλέστερα

To Top