Οικονομία

Αριστοτέλης Μυστακίδης: Πώς η ενεργειακή κρίση έκανε πλουσιότερο τον Έλληνα billionaire

Ένας από τους λίγους Έλληνες δισεκατομμυριούχους, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, έγινε φέτος πλουσιότερος από ποτέ.

Με την είσοδο του 2023, ο καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη και γεννημένος στην Ρώμη επιχειρηματίας είδε την περιουσία του να εκτινάσσεται στα 3,7 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes. Ποσό, το οποίο θεωρείται το υψηλότερο από την εποχή που κατάφερε να εισέλθει στην λίστα των ισχυρότερων οικονομικά ανθρώπων του κόσμου κι ενώ είχε κλείσει το 2022 κατά 100 περίπου εκατ. δολ. χαμηλότερα, στα 3,6 δισ. δολάρια.

Ήταν το 2012 όταν το όνομα του άλλοτε «Mr.Glencore» συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην λίστα Forbes με χαρτοφυλάκιο 2,8 δισ. δολάρια. Τότε, έναν χρόνο πριν για την ακρίβεια, ο Ελβετικός πολυεθνικός κολοσσός των commodities μπήκε στο χρηματιστήριο και ο ίδιος κέρδισε μια θέση μεταξύ των billionaires του πλανήτη.

Αν και σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας και πλέον ο προσωπικός πλούτος του διατηρείται σταθερά σχεδόν πάνω από το «φράγμα» των 2 δισ. δολ., εξαίρεση αποτέλεσε το δύσκολο για όλες τις αγορές 2020. Το portfolio του Μυστακίδη έπεσε την συγκεκριμένη περίοδο στο 1,1 δισ. δολ., αλλά τα επόμενα δυο έτη ακολούθησε ανοδική πορεία (2021: 2,3 δισ. δολ., 2022: 3,6 δισ. δολ., 2023: 3,7 δισ.δολ./Real Time Net Worth – Forbes), με δεδομένη τη σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές των εμπορευμάτων και των μεταλλευμάτων, μετά τη σκληρή δοκιμασία εν μέσω της πανδημίας και τις απότομες διακυμάνσεις που τις χαρακτήρισαν.

Ο δισεκατομμυριούχος businessman, ή απλά «Τέλης» για τους φίλους του, παραιτήθηκε στα τέλη του 2018 από το πόστο του διευθυντή της μονάδας χαλκού της Glencore για λόγους οι οποίοι έχουν αναλυθεί εκτενώς στο παρελθόν (οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και έθεσαν απαγόρευση στην άσκηση των καθηκόντων του λόγω παραβιάσεων συμμόρφωσης), αλλά διατήρησε και εξακολουθεί να κατέχει ένα ποσοστό μετοχών της εταιρείας στο όριο, περίπου, του 3%.

Αυτό που βοήθησε τον πιο εύπορο Έλληνα από όσους έχουν επιχειρηματική ή επενδυτική παρουσία στην χώρα να υπερκαλύψει τις απώλειες του είναι, κατά τα φαινόμενα, οι επιδόσεις της εισηγμένης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανέφεραν μεγάλα ξένα media, το τμήμα άνθρακα της Glencore πέρσι συνεισέφερε 8,9 δισ. δολ. στα κέρδη της μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, βοηθώντας κατά αυτόν τον τρόπο να φθάσει η απόδοση των μετόχων της σε ύψη-ρεκόρ.

Η εξέλιξη αποδίδεται στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οδήγησε τις τιμές σε τέτοια επίπεδα, με την Glencore να επωφελείται επειδή ο αντίστοιχος τομέας της παράγει τον τύπο θερμικού άνθρακα υψηλής ποιότητας ο οποίος χρησιμοποιείται στους ευρωπαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Δημοφιλέστερα

To Top