Ελλάδα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Guardian: Η Ελλάδα είχε να δει εδώ και δεκαετίες τέτοια συγκέντρωση εστεμμένων

Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο έχει μονοπωλήσει η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τους εστεμμένους από όλη την Ευρώπη να φτάνουν στην Ελλάδα για το ύστατο χαίρε. «Ένας βασιλιάς χωρίς στέμμα, ένας μονάρχης χωρίς βασίλειο, για περισσότερο από όσο θυμούνται οι περισσότεροι. Αλλά, χθες, για λίγες ώρες στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος, ο βασιλιάς που κυβέρνησε την Ελλάδα μόλις για τρία χρόνια προτού αναγκαστεί να εξοριστεί, ήταν και πάλι ο βασιλιάς των Ελλήνων – ή τουλάχιστον για χιλιάδες θαυμαστές του στέμματος» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Έξι μέρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κωνσταντίνου σε ηλικία 82 ετών, ένθερμοι υποστηρικτές του, μικροί και μεγάλοι, εύποροι και μη, περίμεναν υπομονετικά στην ουρά έξω από τη Μητρόπολη για να αποτίσουν το ύστατο φόρο τιμής.

Δεν ήταν μόνοι τους, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος. Τη μνήμη του εκλιπόντος τίμησαν και μέλη του βασιλικού οίκου του Ουίνδσορ, της Δανίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και του Βελγίου: βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, όλοι τους μέσα στον Καθεδρικό Ναό της Μητρόπολης, συμμετείχαν σε μία συγκέντρωση που σηματοδοτούσε τους ισχυρούς δεσμούς Κωνσταντίνου με τα στέμματα της Ευρώπης.

Η κουνιάδα του, η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η αδελφή του, Σοφία, πρώην βασίλισσα της Ισπανίας και η δεύτερη ξαδέρφη του τέως βασιλιά, πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας ήταν μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος.

«Γεγονός που η Ελλάδα δεν είχε δει ξανά»

Ο Guardian εστιάζει, γράφοντας για την κηδεία, στο γεγονός ότι επρόκειτο για μια συγκέντρωση βασιλικών μελών που δεν είχε δει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, σε μια δημοκρατία από την οποία ο Κωνσταντίνος –για τους θαυμαστές του τουλάχιστον– καθαιρέθηκε άκομψα πριν από σχεδόν 50 χρόνια.

«Αθάνατος!», φώναζαν ορισμένοι νοσταλγοί της μοναρχίας, ενώ άλλοι έκλαιγαν και άλλοι χειροκροτούσαν καθώς το φέρετρό του προσέγγιζε τον καθεδρικό ναό. «Κωνσταντίνε, δεν θα πεθάνεις ποτέ».

«Ήταν τρομερό αυτό που του συνέβη», λέει στο βρετανικό μέσο η 13χρονη Ναταλία Τρυπώτου, που χθες δεν πήγε σχολείο για να παραβρεθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά.

«Του αφαίρεσαν την υπηκοότητα, αλλά όταν γεννιέσαι Έλληνας, πεθαίνεις Έλληνας», λέει ακόμη στην εφημερίδα. 

Δημοφιλέστερα

To Top