Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Die Welt: Πώς η «φτωχή» Βουλγαρία έσωσε το Κίεβο – Έστελνε κρυφά οπλισμό

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η Βουλγαρία αποδεικνύεται ο κρυφός σωτήρας της Ουκρανίας στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που κάνει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο που υπογράφει ο δημοσιογράφος Φιλίπ Φόλκμαν Σλουκ και επικαλείται αποκλειστικές συνεντεύξεις με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ και τότε υπουργό Οικονομικών του, Άσεν Βασίλεφ, αποκαλύπτει ότι, η πιο φτωχή χώρα στην Ε.Ε υποστήριξε το Κίεβο με πυρομαχικά, όπλα και ντίζελ στη διάρκεια των κρίσιμων μαχών.

Στις 28 Απριλίου, ο τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ είχε μεταβεί στο Κίεβο με πολλούς πολιτικούς αναλυτές να διερωτώνται για το λόγο του ταξιδιού του στην εμπόλεμη χώρα. Τότε είχε υποσχεθεί την στρατιωτική υποστήριξη της Σόφιας στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όχι όμως επισήμως.

Ο κυβερνητικός του εταίρος, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, είχε εξαρχής ταχθεί κατά της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη του προς το Κρεμλίνο. Όταν όμως ο Βούλγαρος Πετκόφ και ο Ουκρανός Ζελένσκι εμφανίστηκαν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες, ανακοίνωσαν μια συμφωνία που ακουγόταν λίγο παράξενη.

Από τα χείλη τους ακούστηκε ότι, η Σόφια δεσμεύτηκε να επισκευάσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία. Οι δύο άντρες έδωσαν τα χέρια μπροστά στις κάμερες επισημοποιώντας τη συνεργασία τους σε ότι αφορά την επισκευή – μόνο – του στρατιωτικού εξοπλισμού. Μέχρι τώρα, η Βουλγαρία έχει μείνει στην ιστορία με τη στάση της, ότι είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ουγγαρία, που δεν προμηθεύει όπλα το Κίεβο. Αλλά μέχρι τώρα.

Όταν ο Πετκόφ ταξίδεψε στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία για μία συνολική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανίας – 24 Φεβρουαρίου- ως πρωθυπουργός τότε της Βουλγαρίας, ο Πετκόφ προσπαθούσε να στρέψει τη χώρα του σ΄έναν πιο φιλοδυτικό δρόμο ενώ είχε να αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από φιλοκρεμλινικούς πολιτικούς, όπως των εταίρων του, των Σοσιαλιστών, οι οποίοι είναι διάδοχοι του παλιού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Προέβη ακόμη και στην αποπομπή του ίδιου του υπουργού Άμυνας επειδή αναπαρήγαγε τη ρωσική άποψη για τον πόλεμο. Δημοσίως, τουλάχιστον, ο Πετκόφ προσπάθησε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ότι η Βουλγαρία, παρά τα σημαντικά αποθέματα όπλων της σοβιετικής εποχής, θα εξόπλιζε την Ουκρανία.

Δημοφιλέστερα

To Top