Οικονομία

Δυναμικά ξεκίνησε το 2023 για τα ομόλογα – Ρεκόρ $600 δισ. για τις πωλήσεις χρέους παγκοσμίως

Δυναμικά και με το «δεξί» ξεκίνησε το 2023 για τις αποδόσεις των ομολόγων,τροφοδοτώντας μία άνευ προηγουμένου πώληση χρέους τόσο από κράτη όσο και από εταιρείες σε όλον τον κόσμο, που ξεπερνά το μισό τρισ. δολ.

Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις εταιρείες στην Ασία και τις χώρες των αναπτυσσόμενων χωρών, σχεδόν κάθε κλάδος της αγοράς νέων εκδόσεων ανθεί, εν μέρει χάρη σε ένα ράλι που είδε τα παγκόσμια ομόλογα όλων των κατηγοριών να αυξάνονται κατά 4,1% στην έναρξη της χρονιάς, καταγράφοντας μάλιστα την καλύτερη απόδοση από το μακρινό 1999.

Οι δανειολήπτες που θέλουν να αντλήσουν νέα χρηματοδότηση συναντούν επενδυτές με μια φαινομενικά ακόρεστη όρεξη για αγορά χρέους, εν μέσω ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα και οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν την αυστηρή νομισματική σύσφιξη.

Για πολλούς, τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος φαίνονται ολοένα και πιο ελκυστικά αφού η περασμένη χρονιά οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα από το 2008, ειδικά καθώς η προοπτική μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω κέρδη.

Η υπερβολική ζήτηση, οι νέες εκδόσεις και οι μεγαλύτερες εισροές σε αμερικανικά ομόλογα τους τελευταίους 17 μήνες συνέβαλαν στο να γίνει ο φετινός δανεισμός του Ιανουαρίου ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Δημοφιλέστερα

To Top