Διεθνή

Σολτς: Στο μάτι του κυκλώνα με αφορμή τη δήλωσή του για την παράδοση τανκς στην Ουκρανία

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, διαμηνύοντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στην Ελβετία, ότι η χώρα του θα στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία αφού όμως προηγηθούν οι ΗΠΑ. «Πρώτα οι ΗΠΑ», υποστηρίζει ο Όλαφ Σολτς, σχολιάζει με καυστικό τρόπο η γερμανική εφημερίδα «Βild» αναπαράγοντας το «μότο» του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσι , ο οποίος μετέβη στο Βερολίνο για να παραστεί σε ειδική τελετή προς τιμήν του βαρόνου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, (CDU), Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συμπλήρωσε μισό αιώνα στην ομοσπονδιακή βουλή «Bundestag», τόνισε :

«Όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ρωτήθηκε στο Νταβός για την παράδοση τανκς στην Ουκρανία, απέφυγε την ερώτηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας εκφράζοντας την οργή του στα πολωνικά ΜΜΕ. «Η Πολωνία», όπως είπε, «θα «κάνει το σωστό» και θα παραδώσει άρματα μάχης στην Ουκρανία ακόμη και χωρίς να λάβει το πράσινο φως από το Βερολίνο. Είτε θα λάβει άδεια να μεταφέρει τανκς γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία «ή θα κάνουμε το σωστό μόνοι μας», υποστήριξε ο Ματέους Μοραβιέτσκι.

Οποιαδήποτε μεταφορά των αρμάτων μάχης «Leopard 2» απαιτεί συνήθως άδεια από το Βερολίνο, καθώς κατασκευάζονται στη Γερμανία. Όταν ρωτήθηκε για την καθυστέρηση της Γερμανίας να δώσει την άδεια για τη μεταφορά τανς, ο Μοραβιέτσκι είπε. «Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και άλλοι θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες για τανκς… Μεταξύ αυτών των άλλων, εκείνοι που έλαβαν τα λιγότερα προληπτικά μέτρα είναι μέχρι στιγμής οι Γερμανοί», δήλωσε ακόμη κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης κατά την επιστροφή του από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Πολωνία θέλει να παραδώσει δώδεκα άρματα μάχης Leopard 2, αλλά χρειάζεται άδεια από το Βερολίνο επειδή τα τανκς είναι γερμανικής κατασκευής. «Η συναίνεση είναι δευτερεύουσας σημασίας στο σημείο αυτό», υπογράμμισε ο Μοραβιέτσι στο πολωνικό δίκτυο «Polsat News» και πρόσθεσε πως «είτε θα λάβουμε άμεσα τη συγκατάθεση του Βερολίνου ή θα το κάνουμε μόνοι μας».

Η απόφαση των τανκς είναι πολύ σημαντική, ακόμη και «καθοριστική» για την Ουκρανία, αφού, σύμφωνα με διάφορες απόψεις ειδικών, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ετοιμάζει νέα επίθεση. Υπενθυμίζεται ότι, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, όπως αναφέρει το CNN, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν την Τρίτη θέτοντας ως όρο να στείλουν πρώτα οι ΗΠΑ τανκς στην Ουκρανία και μετά η Γερμανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν τα «έβαλε» μόνο με τον Σολτς αλλά και με τον νέο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους. «Αυτό που ξέρω με τρομάζει. Είναι στενός συνεργάτης του συμβόλου της ντροπής, του Γκέρχαρντ Σρέντερ – κάποιου που συνομιλεί με τον Πούτιν όλη την ώρα, κουβεντιάζοντας σαν να μην συνέβη τίποτα», υποστήριξε.

Παράλληλα, ο Ματέους Μοραβιέτσι τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερόταν ο Πιστόριους «ενόψει συγκεκριμένων ενεργειών και αναγκών». «Ας του δώσουμε λίγες μέρες για να δούμε ποια θα είναι τα πρώτα του βήματα», πρόσθεσε.

Δημοφιλέστερα

To Top