Οικονομία

Χρηματιστήριο: Δυνατό «comeback» – Διψήφιο ράλι για Ελλάκτωρ, νέο ιστορικό υψηλό στη Mytilineos

Στις παρυφές των 980 μονάδων επανήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε αξιοσημείωτες αγοραστικές κινήσεις, αφήνοντας «πίσω» τη μεγάλη διόρθωση της Πέμπτης. Παρ’ όλα αυτά, η επιφυλακτικότητα παρέμεινε στο επίκεντρο, δεδομένων των ανησυχιών για την πορεία των επιτοκίων και της διεθνούς οικονομίας.

Η Mytilineos, μεταξύ άλλων, ήταν από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» της συνεδρίασης, κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Διψήφιο ράλι έκανε, από την πλευρά της, η Ελλάκτωρ, η οποία εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφάνισε κέρδη της τάξης του 3%. Η Attica Bank, δε, αναρριχήθηκε άνω του +20%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση κατά 1,17% και διαμορφώθηκε στις 979,06 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (967,76 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 968,75 έως 979,06 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατάφερε να παρουσιάσει θετική μεταβολή, ολοκληρώνοντας το πενθήμερο στο +1%.

Επανήλθαν οι αγοραστές

Η Λεωφόρος Αθηνών κατάφερε να αφήσει «πίσω» τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση, η οποία σηματοδότησε τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Σεπτέμβριο του 2022. Κι αυτό το κατάφερε, χάρη στο βελτιωμένο κλίμα και τη μερική υποχώρηση των διεθνών ανησυχιών. Δύο παράμετροι, οι οποίες «έπεισαν» τους επενδυτές να προβούν σε νέες αγοραστικές κινήσεις.

Ως αποτέλεσμα της σημερινής μεταβολής, η εγχώρια αγορά επέστρεψε κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 8ετίας (από τον Δεκέμβριο του 2014), ανακτώντας την άμεση επαφή με το ορόσημο των 1.000 μονάδων. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι από τις αρχές του έτους ο Γενικός Δείκτης μετράει άνοδο της τάξης του 7%.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη -και παρά τη τάση για κατοχύρωση των υψηλών κερδών– υπάρχει μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι δύνανται να «παρατείνουν» το τρέχον αγοραστικό κλίμα. Κι αυτοί είναι οι εξής:

Τα σενάρια για τις νέες προσθήκες στον MSCI Standard Greece, τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η επιβράδυνση του πληθωρισμού, η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και οι προσδοκίες για ηπιότερο «φρένο» στην ανάπτυξη.

Δημοφιλέστερα

To Top