Οικονομία

H τελετουργία και τα μυστικά πίσω από τα πιο εμβληματικά υποδήματα του κόσμου

Στον κόσμο των υποδημάτων και των αξεσουάρ, λίγοι είναι οι οίκοι που μπορούν να περηφανευτούν για την ιστορία τους και το «savoir-faire» τους. Ανάμεσά τους ο Berluti, ένα «Μaison» που αποτελεί οικογενειακή υπόθεση και ιδρύθηκε το 1895 στο Παρίσι.

H Ιστορία

«Δεν μπορείς να είσαι κομψός αν δεν είσαι άνετος και καλoντυμένος» ισχυριζόταν ο Αlessandro Berluti, που γεννήθηκε το 1865 σε ένα μικρό χωριό του Μάρκε στην Ιταλία, εκπαιδεύτηκε σαν επιπλοποιός και στα 19 του έφυγε για το Παρίσι για να κυνηγήσει το όνειρό του. Μία δεκαετία αργότερα ίδρυσε τον οίκο, κατασκευάζοντας bespoke παπούτσια για πελάτισσες όπως η χορεύτρια και χορογράφος Ιsadora Dunkan και η επιχειρηματίας Elizabeth Arden. Το Παρίσι του μεσοπολέμου ήταν μια λαμπερή, αδιάκοπη γιορτή και ο Torello Berluti αγκάλιασε με ενθουσιασμό την τέχνη της κατασκευής κατά παραγγελία παπουτσιών που έμαθε από τον πατέρα του, Αlessandro. Με μια βαθιά αγάπη για την υποδηματοποιία και μια ευαισθησία που θύμιζε καλλιτέχνη, τα σχέδιά του γρήγορα θαυμάστηκαν ως η πεμπτουσία της κομψότητας και το 1928 άνοιξε η πρώτη μπουτίκ στο 8ο διαμέρισμα, κοντά στην Champs-Elysees.

H τέχνη μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο και ο Talbinio, γιος του Τοrello, που γεννήθηκε αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σπούδασε αρχιτεκτονική ενώ παράλληλα εργαζόταν μαζί με τον πατέρα του. To όραμα του ήταν να κάνει τον οίκο πασίγνωστο και οδηγούμενος από μια δίψα για αλλαγή το 1959 παρουσίασε την πρώτη συλλογή με ready-to-wear υποδήματα, που έφερε όλα τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής κατασκευής υποδημάτων, ανοίγοντας τις πόρτες του οίκου σε μια ευρύτερη, νεότερη, πιο μοντέρνα πελατεία. «Το πνεύμα του οίκου βρίσκεται εκεί όπου ο σεβασμός του τεχνίτη συναντά την πρόκληση του καλλιτέχνη» έλεγε.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 τα ηνία ανέλαβε η Οlga Berluti, ξαδέρφη του Talbinio, φέρνοντας στον οίκο την ενέργεια και το ταλέντο της, μαζί με μια τολμηρή προσέγγιση και καινοτόμες ιδέες. Εκείνη την εποχή το κατάστημα στη rue Marbeuf ήταν κάτι ανάμεσα σε showroom και σαλόνι, όπου πελάτες όπως ο Francois Truffaut, ο Yves Saint Laurent, ο Pierre Berge, ο Andy Warhol και ο Karl Lagerfeld χαλάρωναν και κουβέντιαζαν στις αναπαυτικές πολυθρόνες του. Τη δεκαετία του ’80, η Olga τελειοποίησε την τεχνική της πατίνας και λίγο αργότερα, ανέπτυξε το αποκλειστικό δέρμα Venezia του οίκου, φέρνοντας επανάσταση στο παραδοσιακό ανδρικό υπόδημα, καθώς ενσωμάτωσε νέες αποχρώσεις -εκείνη την εποχή άλλωστε τα περισσότερα παπούτσια ήταν μαύρα ή καφέ.

Η τέχνη του bespoke υποδήματος

Σήμερα ο οίκος Berluti σχεδιάζει υποδήματα, τσάντες, ready-to-wear ενδύματα και αξεσουάρ, συνδυάζοντας την απαράμιλλη δεξιοτεχνία με τις κλασικές, καθαρές γραμμές. Θεμέλιο όμως του οίκου είναι το bespoke υπόδημα. Η κληρονομιά του επιπλοποιού Alessandro Berluti, που είχε ταλέντο στην ξυλογλυπτική και την ισορροπία των όγκων, πέρασε από γενιά σε γενιά και σήμερα είναι εμφανής στην τελειότητα της κατασκευής και την προσοχή στη λεπτομέρεια – μια ραφή ή μια καμπύλη αποκαλύπτουν τους κώδικες και τις αξίες του οίκου. Οσο για το περίφημο δέρμα Venezia και την πατίνα Βerluti που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980, δίνουν την ευκαιρία στον οίκο να δημιουργήσει παπούτσια που αφηγούνται την ιστορία του κατόχου τους και αντανακλούν την ψυχή του. Το δέρμα Venezia αλληλεπιδρά όμορφα με τα χρώματα, τα οποία αποκτούν εξαιρετική διαφάνεια και βάθος. Και τα παπούτσια αποπνέουν ζωή και χαρακτήρα, καθώς κάθε πατίνα είναι μοναδική.

Τα στάδια κατασκευής

Δημοφιλέστερα

To Top