Οικονομία

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η καθαρή σας αξία; Ετσι θα την υπολογίσετε

Δίπλα στα ονόματα των διάσημων και λαμπερών ανθρώπων που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του κοινού για τα επιτεύγματά τους, αλλά κυρίως για τις προσωπικές τους ζωές, βλέπουμε συχνά και την καθαρή προσωπική αξία τους, που αποτιμάται σε εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δολάρια. Και ενώ υπό άλλες συνθήκες αυτό θα αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, διαπιστώνουμε ότι στο ατέρμονο σύμπαν των celebrities αυτά τα στοιχεία, είναι ουσιαστικά μια μονάδα μέτρησης της δύναμης και συνεπώς της επιρροής που έχει το εκάστοτε άτομο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Forbes δημοσιεύει κάθε χρόνο μια λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο και γι΄ αυτόν τον σκοπό απασχολεί δεκάδες ρεπόρτερ σε διάφορες χώρες για να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους. Ετσι, στο top 10 του Forbes για το 2022 έχουμε με τη σειρά Elon Musk, Jeff Bezos, Bernard Arnault & family, Bill Gates, Warren Buffett, Larry Page, Sergey Brin, Larry Ellison, Steve Ballmer και Mukesh Ambani, ενώ ο ιστότοπος του περιοδικού παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατάταξη των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο, με όλα τα καθημερινά σκαμπανεβάσματα.

Oμως υπάρχουν και άλλοι διάσημοι, που παρ’ ότι δεν μπαίνουν στη λίστα του Forbes έχουν το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού που βρίσκει κάθε πληροφορία τέτοιου είδους σε ιστότοπους όπως ο CelebrityNetWorth. Σε αυτά τα websights συνωστίζονται βασιλείς και τηλεπερσόνες, όπως ο βασιλιάς Κάρολος και η Kim Kardashian, τραγουδιστές και αθλητές, όπως η Celine Dion και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αλλά και προσωπικότητες που δεν βρίσκονται εν ζωή, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις υπολογίζεται ποια ήταν η καθαρή αξία τους τη στιγμή του θανάτου τους. Eτσι, μπορούμε να βρούμε οικονομικά στοιχεία για κάθε προσωπικότητα. Για παράδειγμα η Shakira έχει καθαρή περιουσία 300 εκ. δολαρίων, η Marie Chantal 2 δισ. και η Kate Moss βρίσκεται πιο χαμηλά, στα 70 εκ. δολάρια. Η περιουσία του George Clooney αποτιμάται στα 500 εκ. δολάρια, ο Bill Gates έχει περιουσία 107 δισ και του Warren Buffett εκτινάσσεται στα 110 δισ.

Τι είναι η καθαρή αξία

Η καθαρή αξία είναι το εργαλείο που μας βοηθά να κατανοήσουμε την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να αξιολογήσουμε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας.

Με τον υπολογισμό της net worth έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσων έχουμε κερδίσει και όσων έχουμε ξοδέψει μέχρι τώρα. Ο αριθμός αυτός είναι χρήσιμος αφενός γιατί μπορεί να μας προειδοποιήσει αν βρισκόμαστε εντελώς εκτός πορείας, αφετέρου γιατί με την πάροδο του χρόνου, παίρνουμε πιο ουσιαστική εικόνα για τα οικονομικά μας. Η παρακολούθηση της καθαρής αξίας από έτος σε έτος, μας βοηθά να αξιολογήσουμε τη συνολική οικονομική υγεία μας και να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική μας όπου αυτό είναι εφικτό.

Oπως συμβαίνει και στο χρηματιστήριο, η καθαρή αξία είναι κυμαινόμενη, όμως η συνολική τάση είναι σημαντική. Ιδανικά, η καθαρή αξία συνεχίζει να αυξάνεται με την ηλικία μας, καθώς πληρώνουμε χρέη, δημιουργούμε κεφάλαια, αποκτάμε περισσότερα περιουσιακά στοιχεία και ούτω καθεξής. Δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση και οι στόχοι κάθε ατόμου διαφέρουν, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια καθαρή αξία που να ισχύει για όλους. Αντίθετα, θα πρέπει ατομικά να προσδιορίσουμε το οικονομικό σημείο στο οποίο θέλουμε να βρισκόμαστε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Περιουσιακά στοιχεία μείον οικονομικές υποχρεώσεις

Δημοφιλέστερα

To Top