Διεθνή

Φινλανδία: Δύο δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν γιατί αποκάλυψαν κρατικά μυστικά

Δικαστήριο στο Ελσίνκι καταδίκασε την Παρασκευή δύο ερευνητές δημοσιογράφους γιατί αποκάλυψαν διαβαθμισμένες πληροφορίες για τη φινλανδική στρατιωτική κατασκοπεία.

Η υπόθεση προκαλεί ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. «Είμαστε απογοητευμένοι. Παρά τις μειωμένες ποινές, η ζημιά για την ελευθερία της έκφρασης έγινε ήδη», αντέδρασε με ανακοίνωση ο Άντερο Μούκα, αρχισυντάκτης της εφημερίδας τους, της Helsingin Sanomat.

Ο κύριος συντάκτης του άρθρου καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο με βάση μέρος του εισοδήματός του, που αναλογεί σε λίγες χιλιάδες ευρώ, ενώ στον άλλο συντάκτη του άρθρου δεν επιβλήθηκε ποινή. Οι κατηγορίες σε βάρος ενός τρίτου προσώπου, του επιβλέποντά τους, κατέπεσαν.

Οι καταδικασμένοι μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές με αναστολή τουλάχιστον 1,5 έτους η καθεμιά και για τους τρεις.

Οι τρεις δημοσιογράφοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ισχυρίστηκαν ότι δεν αποκαλύφθηκαν κρατικά μυστικά.

Η καταδίκη αφορά άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2017 και περιείχε πληροφορίες που χρονολογούνταν πριν από 10 χρόνια και αναφερόταν σε επιχειρήσεις της φινλανδικής στρατιωτικής κατασκοπείας. Αυτές οι επιχειρήσεις «είναι διαβαθμισμένες προς όφελος της εξωτερικής ασφάλειας της Φινλανδίας», εξήγησε το δικαστήριο.

Το άρθρο έρευνας περιείχε λεπτομέρειες για την «οργάνωση, τις ικανότητες και την προμήθεια» ενός κέντρου επικοινωνίας του στρατού στη Γιβάσκιλα, 230 χλμ. βορείως του Ελσίνκι.

Δημοφιλέστερα

To Top