Αθλητισμός

Australian Open: Γιατί ο Τσιτσιπάς «κατέκτησε» μία από τις πιο σημαντικές ήττες της ζωής του

Ακούγεται οξύμωρο ή ακόμη και παράλογο, αλλά στην Αυστραλία ο Στέφανος Τσιτσιπάς «κατέκτησε» μία από τις πιο σημαντικές ήττες. Μια ήττα η οποία συγκαταλέγεται στις πλέον καθοριστικές για την περαιτέρω εξέλιξή του ως πρωταθλητή, υποκύπτοντας στην ανωτερότητα του Νόβακ Τζόκοβιτς, ενός τενίστα-φαινομένου στην ιστορία του αθλήματος.

Αν κέρδιζε στον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα πραγματοποιούσε το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής του -να ανέβει στο θρόνο του Νο.1 για την παγκόσμια κατάταξη του επαγγελματικού τένις. Η προϋπόθεση γι’ αυτό το, άνευ προηγουμένου για τενίστα που αγωνίζεται εκπροσωπώντας την Ελλάδα ανδραγάθημα, ήταν για τον Στέφανο Τσιτσιπά να νικήσει τον Τζόκοβιτς.

Αντί όμως για τον πολυπόθητο θρίαμβο, στη Μελβούρνη ο Στέφανος γνώρισε μια εμφατική ήττα. Το 3-0 σετ δεν αποτυπώνει το πείσμα και την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, το πόσο σκληρά πάλεψε στο συνθετικό τερέν της Μελβούρνης. Ωστόσο, το 3-0, μοιραία, αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ο Τζόκοβιτς σε καμία στιγμή δεν απειλήθηκε σοβαρά από τον Τσιτσιπά. Ο μεγάλος Σέρβος απλώς αυτοσυγκεντρώθηκε βαθιά, απορροφήθηκε στο δικό του κόσμο και βρήκε λύσεις σε κάθε επίθεση από τον Τσιτσιπά.


tsitsipas_in

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η ανταλλαγή μεγαλόθυμων σχολίων μετά από το τέλος του ματς. Τζόκοβιτς προς Τσιτσιπά: «Σε συγχαίρω για αυτό το τουρνουά. Η αποστολή σου ήταν εξαιρετικά δύσκολη και, σίγουρα δεν είναι αυτός ο τελευταίος τελικός Γκραν Σλαμ για σένα. Έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου. Θέλω να συγχαρώ την ομάδα και την οικογένειά σου. Γνωρίζω καλά πόσο χρόνο ξοδεύετε για να γίνεις καλύτερος παίκτης και καλύτερος άνθρωπος, εντός και εκτός γηπέδου. Είσαι από τους πιο ενδιαφέροντες τύπους που ξέρω. Το είπα ξανά και το πιστεύω: Θα ήθελα απλώς να αναφερθώ στην Ελλάδα και τη Σερβία. Προερχόμαστε και οι δύο μας από μικρές χώρες, χωρίς παράδοση στο τένις. Δεν είχαμε πολλούς παίκτες να μας εμπνεύσουν, αλλά νομίζω ότι το μήνυμα για κάθε νέο παίκτη είναι να συνεχίσει να ονειρεύεται για να βρεθεί εδώ. Τα πάντα είναι δυνατά, μην αφήσετε κανέναν να σας στερήσει τα όνειρά σας. Δεν έχει σημασία από πού προέρχεστε. Όσες περισσότερες δυσκολίες και προκλήσεις έχεις στη ζωή σου ως παιδί, τόσο πιο σπουδαίος θα γίνεις. Εγώ και ο Στέφανος είμαστε η απόδειξη. Στέφανε, έχεις μπροστά σου πολύ χρόνο, πολύ περισσότερο από ό,τι εγώ».

Από τη δική του πλευρά, ο Τσιτσιπάς υποκλίθηκε κανονικά στον Τζόκοβιτς, με μια ταπεινότητα που παραπέμπει στην ωριμότητα την οποίαν έχει αρχίσει να προσεγγίζει καθ’ οδόν προς την ολοκλήρωσή του ως προσωπικότητα: «Νόβακ, επίτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για το ότι πιέζεις το άθλημά μας, τον καθέναν από εμάς, ως το ακρότατο όριο των δυνατοτήτων του. Πιστεύω πως εσύ με έκανες καλύτερο τενίστα και γι’ αυτό σε ευχαριστώ».

Ειδικά για το ματς της Μελβούρνης, ο Τσιτσιπάς είπε ότι «έκανα οτιδήποτε θα μπορούσε να γίνει για να παίξω καλά απέναντι στον Τζόκοβιτς. Δεν υπήρχε τίποτα που να άφησα ανεκμετάλλευτο και δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσα να βγάλω από μέσα μου. Τα έδωσα όλα. Αλλά ο Νόβακ είναι ένας παίκτης που σε ωθεί στα όριά σου, κάτι που δεν το αντιμετωπίζω σαν ‘κατάρα’. Δεν με ενοχλεί, γιατί είναι κάτι καλό για το σπορ, το να έχεις αντιπάλους σαν και αυτόν, πρωταθλητές σαν κι αυτόν. Ο Τζόκοβιτς με έχει κάνει έναν πολύ καλύτερο τενίστα. Ανεβάζει το επίπεδο της συγκέντρωσής μου όλο και πιο ψηλά, κάθε φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι».


tsitsipas_in_2

Δημοφιλέστερα

To Top