Διεθνή

Politico: Η Ευρώπη ξεμένει από αντιβιοτικά και παιδικά παυσίπονα

Αντιμέτωπη με ελλείψεις σε κοινά φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά και τα παιδικά παυσίπονα, βρίσκεται η γηραιά ήπειρος, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο ιστότοπος «Politico».

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, πολλές ευρωπαικές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια ορισμένων σημαντικών φαρμάκων.

Ωστόσο, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε ομάδες που εκπροσωπούν φαρμακεία σε 29 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ε.Ε καθώς και της Τουρκίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Νορβηγίας και της Βόρειας Μακεδονίας, σχεδόν το 1/4 χωρών εξέφραζαν παράπονα ότι περισσότερα από 600 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη. Το 20% ανέφερε ελλείψεις σε 200 έως 300 φάρμακα.

Μάλιστα, τα τρία τέταρτα των χωρών παραδέχτηκαν ότι οι ελλείψεις ήταν χειρότερες τη φετινή χειμερινή περίοδο σε σχέση με την περσινή.

Επιπλέον, ομάδες σε τέσσερις χώρες δήλωσαν ότι οι ελλείψεις είχαν οδηγήσει σε θανάτους πολιτών.

Στο Βέλγιο, οι αρχές κατέγραψαν σχεδόν 300 φάρμακα σε έλλειψη, στη Γερμανία, ο αντίστοιχος αριθμός είναι 408, ενώ στην Αυστρία, έχει εκτιναχθεί σε 600.

Στην Ιταλία η κατάσταση είναι δραματική καθώς πάνω από τρεις χιλιάδες φάρμακα – πολλά από αυτά διαφορετικά σκευάσματα του ίδιου φαρμάκου- δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία.

Ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη

Τα αντιβιοτικά, κυρίως η αμοξικιλλίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, βρίσκονται σε έλλειψη.

Δημοφιλέστερα

To Top