Ελλάδα

Κυθνος: Το ναυάγιο του Τζέιμς Μποντ απειλεί ακόμα το νησί

Οταν το ζεστό βράδυ της 2ας Σεπτεμβρίου 2022 το εντυπωσιακό σκάφος του «Τζέιμς Μποντ» έπεσε σε ξέρα και αργά αργά βυθίστηκε στα καταγάλανα νερά της Κύθνου, όλοι πίστεψαν πως αυτή η ιστορία σύντομα θα έκλεινε με την ανέλκυση του γιοτ και πιθανότατα την επισκευή του. Πέντε μήνες μετά, η κατάσταση δείχνει να έχει παγώσει.

Ο εκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του διαμηνύει μέσω των συνεργατών του ότι όλα θα πάνε καλά, όμως στην ουσία δεν κάνει καμία κίνηση για να προχωρήσει στην ανέλκυση του σκάφους, ενώ παράλληλα ελλοχεύει και ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης, δείχνοντας να έχει αφήσει την υπόθεση στο έλεος του Θεού. Ετσι, οι ελληνικές Αρχές αποστέλλουν τις επόμενες ημέρες μέσω δικαστικού επιμελητή εγγράφως την ειδοποίηση, σύμφωνα με την οποία έχει έναν μήνα περιθώριο να τακτοποιήσει την κατάσταση, να ανασύρει δηλαδή το πλοίο και να το μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. Διαφορετικά, με την εκπνοή της προθεσμίας, θα ξεκινήσουν τα πρόστιμα που θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα τσουχτερά, καθώς το σημείο όπου προκλήθηκε το ναυάγιο είναι τουριστική ζώνη.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις στους επαγγελματίες του νησιού προκαλεί η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη της θαλαμηγού «007» που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς σε δύο μήνες ξεκινάει βαθμιαία η τουριστική περίοδος. Ο 62χρονος Σάμι Ταμάν, Ελβετός εβραϊκής καταγωγής, ως πλοίαρχος του «007» αποδείχθηκε μοιραίος, καθώς έριξε το σκάφος στα βράχια και τις ευθύνες για το λάθος του στο GPS! Βέβαια ένας από τους ναύτες του είπε στο Λιμενικό πως την ώρα της πρόσκρουσης στην ξέρα στη γέφυρα του σκάφους δεν υπήρχε κανείς…


kythnos_nauagio_in__3_

Το 49 μέτρων πολυτελές σκάφος με την επωνυμία «007» παραμένει βυθισμένο στον όρμο της Κολώνας από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τις αρμόδιες Αρχές να εκπέμπουν SOS για τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης και να προειδοποιούν τον ιδιοκτήτη του για επιβολή προστίμου

Εναν μήνα διορία

Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα προσπαθούν εδώ και πέντε μήνες να βγάλουν άκρη με τον περίεργο Ελβετό ιδιοκτήτη και επιτέλους να αναλάβει, όπως προβλέπει και ο νόμος, την ευθύνη προκειμένου να απομακρυνθεί το ναυάγιο από το σημείο στο οποίο βυθίστηκε εκείνο το βράδυ του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ομως, παρά τις διαβεβαιώσεις που έπαιρνε και το Λιμεναρχείο της Σύρου από το περιβάλλον του εκκεντρικού εκατομμυριούχου, στην ουσία δεν έκανε το παραμικρό.

Η θαλαμηγός παραμένει στο σημείο, ο κίνδυνος ρύπανσης είναι ορατός και το ενδεχόμενο να έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του δείχνει πλέον πολύ πιθανό. Το ερώτημα που απασχολεί τους αξιωματικούς που ασχολούνται με την υπόθεση είναι γιατί η ασφαλιστική εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένο το σκάφος δεν έχει προχωρήσει στις προβλεπόμενες κινήσεις προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία ανέλκυσης και απομάκρυνσης που είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και δαπανηρή.

Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε οι Αρχές να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω για να προλάβουν τις εξελίξεις και φυσικά την τουριστική σεζόν, και κίνησαν τις νομικές διαδικασίες. Δηλαδή, μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, δικαστικός επιμελητής θα επιδώσει στον Ελβετό ιδιοκτήτη του «007» έγγραφο στο οποίο θα γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για το τι πρέπει να κάνει για τη διευθέτηση του θέματος.

Δημοφιλέστερα

To Top