Διεθνή

Περού: Το Κογκρέσο απορρίπτει ξανά τη διεξαγωγή εκλογών εντός 2023

Το περουβιανό κοινοβούλιο απέρριψε εκ νέου χθες Τετάρτη την επίσπευση των εκλογών που προγραμματίζεται να γίνουν το 2024, τη διεξαγωγή τους τον Δεκέμβριο του 2023, καθώς η χώρα συνεχίζει να συνταράσσεται από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις ταραχές στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 48 άνθρωποι από την 7η Δεκεμβρίου.

Με βάση την τελική καταμέτρηση, 68 μέλη του Κογκρέσου τάχθηκαν κατά, 54 υπέρ και δύο ψήφισαν λευκό έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση.

«Η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων», συνόψισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χοσέ Γουίλιαμς.

Βουλευτές της αριστεράς υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα με χειροκροτήματα, επευφημίες και ζητωκραυγές.

Η πρόταση είχε κατατεθεί από το κόμμα Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη», λαϊκιστική δεξιά, η παράταξη της οικογένειας των Φουχιμόρι) και υποστηρίχθηκε από τη Ντίνα Μπολουάρτε, την πρόεδρο που είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος όντας υποψήφια κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η κυρία Μπολουάρτε και η δεξιά εισηγούνταν οι εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024 να γίνουν στο τέλος της χρονιάς, με την ελπίδα ότι έτσι θα τερματιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις.

Είναι η τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο που το κοινοβούλιο του Περού αρνείται να δώσει πράσινο φως στη διεξαγωγή εκλογών εντός 2023. Είχε ήδη απορρίψει την πρόταση το Σάββατο. Έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση τη Δευτέρα, η ψηφοφορία αναβλήθηκε για προχθές Τρίτη, κατόπιν για χθες Τετάρτη.

Οι διαδηλωτές απαιτούν να παρατηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, στο οποίο η κοινή γνώμη δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση.

Δημοφιλέστερα

To Top