Οικονομία

Τελική ευθεία για 2+2 νέες μεγάλες επενδύσεις πολυεθνικών στην Ελλάδα (pics)

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για τη χώρα μας επιβεβαιώνοντας τις έως τώρα εκτιμήσεις ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) θα αποτελέσουν και φέτος έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας. Σε αυτές προστίθετναι άλλες 2+2 νέες σημαντικές ξένες επενδύσεις που σχεδιάζονται από πολυεθνικές στην Ελλάδα. Οι δύο που αφορούν τον χώρο της τεχνολογίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν ήδη εγκριθεί. Πρόκειται για τις εταιρείες SandboxAQ και Tonomus.

Η πρώτη πριν από λίγους μήνες αποσπάστηκε από την Alphabet, τη μητρική της Google, και θέλει να στήσει στην Ελλάδα ένα hub γύρω από την κβαντική υπολογιστική. Η δεύτερη ανήκει στον τεχνολογικό βραχίονα του ομίλου Neom που έχει συστήσει ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για τη δημιουργία της ομώνυμης φουτουριστικής πόλης. Η συγκεκριμένη εταιρεία θέλει να δημιουργήσει δομές στη χώρα μας μεταφέροντας στην εικονική πραγματικότητα του metaverse ολόκληρες περιοχές.

Οι άλλες δύο, που αφορούν παραγωγικές επενδύσεις, βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, με τη μία εξ αυτών να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Erickson Inc., η οποία ενδιαφέρεται για τη δημιουργία εργοστασίου συναρμολόγησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων, και για την VW, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός εκ των συνολικά έξι εργοστασίων που θα κατασκευάσει συνολικά στην Ευρώπη για την παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματά της.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά και τις συναντήσεις στο Νταβός του κλιμακίου της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τη διοίκηση της Intel υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Πατ Γκέλσινγκερ έχει οριστικοποιηθεί η επένδυση του παγκόσμιου leader των τσιπ στη χώρα μας, την οποία είχε αποκαλύψει το «b.s.» προ δύο εβδομάδων.

Από την ελληνική πλευρά μάλιστα παραδόθηκε φάκελος με συγκεκριμένες προτάσεις για ενισχύσεις και διευκολύνσεις της επένδυσης που ενδιαφέρεται να κάνει η Intel, στο πλαίσιο του τεράστιου επενδυτικού προγράμματός της στην Ευρώπη, αξίας άνω των 80 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν εξαιρετικό και οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε ειδική εκδήλωση που θα προγραμματιστεί σε δεύτερη φάση.

Στο Νταβός όμως υπήρξαν καθοριστικές συναντήσεις που ουσιαστικά δρομολογούν και τις δύο προαναφερθείσες τεχνολογικές επενδύσεις. Έτσι ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συναντήθηκε αφενός με τον διευθύνοντα σύμβουλο της SandboxAQ Τζακ Χιντάρι, παρουσία του Ελληνοαμερικανού επενδυτή και entrepreneur Δημήτρη Αργυρόπουλου, αφετέρου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tonomus Τζόζεφ Μπράντλεϊ. Και τα δύο ραντεβού έγιναν στο Greek House Davos.

Κβαντική υπολογιστική και ΑΙ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η SandboxAQ θέλει να προχωρήσει σε επένδυση συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ δημιουργώντας ένα hub στην Ελλάδα που θα αποτελέσει έναν από τους κρίκους ανάπτυξης της επόμενης φάσης της τεχνολογικής επανάστασης, όπως έχει χαρακτηριστεί η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI), μέσω της κβαντικής υπολογιστικής. Ηδη εξετάζονται διάφορες περιοχές της χώρας όπου μπορεί να συγκροτηθεί το hub, το οποίο θα στελεχωθεί τόσο από Ελληνες όσο και από αλλοδαπούς επιστήμονες.

Δημοφιλέστερα

To Top