Οικονομία

Αλλάζουν όλα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Πότε έρχεται ο «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»

Νέο κύμα μεταβίβασης ακινήτων, μέσω γονικών παροχών, δωρεών ή απλά αγοροπωλησιών, έρχεται μέσα στο 2023!

Όλα τα στοιχεία συνηγορούν σε αυτό: η ραγδαία αύξηση των υποθέσεων που «τρέχουν» ή ανοίγουν τώρα στα συμβολαιογραφικά γραφεία, η διατήρηση των ευνοϊκών φορολογικών και άλλων ρυθμίσεων, αλλά και η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα, 40%-50% περισσότερα σε σχέση με το 2022.

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες τρέχουν να προλάβουν, αφενός τις νέες ανακατατάξεις στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και αφετέρου τη διαρκή άνοδο των τιμών στην κτηματαγορά που προκαλείται λόγω του πληθωρισμού και όχι μόνο.

Αναλύοντας τα στοιχεία από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, όπου επικρατεί πανικός (με χιλιάδες ανοιχτές υποθέσεις να τρέχουν και να απαιτούν μέχρι και έναν χρόνο για τη διεκπεραίωσή τους), η κυβέρνηση έχει αυξήσει σημαντικά τις προβλέψεις της για έσοδα από ό,τι φορολογείται στην αγορά ακινήτων.

Φιλοδοξεί, φέτος, να βάλει στα κρατικά ταμεία πάνω από 480 εκατ. ευρώ από φόρους μεταβιβάσεων -ίσως και περισσότερα-, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά και ευρύτερα στην οικονομία.

Το μόνο ισχυρό εμπόδιο στο νέο κύμα μεταβιβάσεων είναι η συνεχιζόμενη γραφειοκρατία και οι απαρχαιωμένες διαδικασίες. Απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά, από πολεοδομία, εφορία, δήμους και κτηματολόγιο που αργούν να εκδοθούν και έχουν δίμηνη ημερομηνία λήξης, για μια διαδικασία που μπορεί να πάρει ακόμα και έναν χρόνο.

Δικαιολογητικά που εμποδίζουν τους συμβολαιογράφους από το να συντάξουν τα νέα συμβόλαια και να υποβάλουν, με τις περίφημες διαδικασίες εξπρές (λίγα κλικ στο MyProperty), τις αιτήσεις για τον φόρο μεταβίβασης. Λύση στο πρόβλημα αυτό ίσως δοθεί μέσα στους επόμενους μήνες με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Ακινήτου».

Μέσω μιας νέας διαδραστικής εφαρμογής θα συλλέγονται online και γρήγορα όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τους αρμόδιους φορείς.

Δημοφιλέστερα

To Top