Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης – Μακρόν και Μπιν Σαλμάν τηλεφώνησαν στον Ερντογάν

Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει φτάσει στην Τουρκία, με τους ηγετες να εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους προς την Άγκυρα και πλειάδα χωρών – ανάμεσά στις οποίες η Ελλάδα – να αποστέλλουν ειδική βοήθεια. 

Με τους προέδρους ΗΠΑ και Ρωσίας να έχου στείλει ειδικό μήνυμα αλληλεγγύης, η ΕΕ σχεδιάζει – από τη μεριά της – βοήθεια τόσο σε Τουρκία όσο και σε Συρία. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 16 χώρες της Ένωσης έχουν στείλει ειδικό υλικό στην Τουρκία. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Τηλεφώνημα έγινε και από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, μετά τον φονικό σεισμό με τους χιλιάδες νεκρούς. 

Στα Ηνωμένα Έθνη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύμα του Εγκέλαδου. 

Η στήριξη από ΕΕ 

«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βοηθήσει και τη Συρία» , δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν η βοήθεια που κινητοποιείται προς τα εκεί είναι μόνο ανθρωπιστική.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μπάλας Ουϊβερί εξήγησε ότι η Τουρκία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ, με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας από την ΕΕ, ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχο αίτημα από τη συριακή πλευρά.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι προς το παρόν συνολικά 16 κράτη-μέλη έχουν προσφέρει βοήθεια, με ομάδες διάσωσης να έχουν αναπτυχθεί επί του εδάφους από πάνω από 10 χώρες. «Η ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τουρκικές αρχές για να κινητοποιήσει πρόσθετη βοήθεια εφόσον χρειαστεί», ανέφερε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Όσον αφορά τη Συρία, το μόνο που μπορεί να κάνει προς το παρόν η ΕΕ είναι να λειτουργήσει μέσω της πολιτικής της για την ανθρωπιστική βοήθεια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Μέσω των διεθνών οργανισμών-εταίρων της ΕΕ, που βρίσκονται στο πεδίο ( ο βασικότερος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ) θα διοχετευτεί μέρος της ήδη υπάρχουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό στη Συρία, εξήγησε. «Εξετάζουμε επίσης τη δυνατότητα να διαθέσουμε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Δημοφιλέστερα

To Top