Διεθνή

Σινοαμερικανική κόντρα για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια «made in China»

Βόλτες έκοβε ένα κινέζικο κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τη Χαβάη και τη Φλόριντα το 2019, υποστηρίζει έκθεση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας κι έχει περιέλθει στην κατοχή του CNN.

Όπως αναφέρουν στο αμερικανικό δίκτυο αξιωματούχοι του Πενταγώνου που δεν κατονομάζονται, δεν ήταν το μόνο αερόστατο «made in USA» που έκανε υπερπτήσεις στον ουρανό των ΗΠΑ.

H Κίνα είχε στείλει τρία κατασκοπευτικά μπαλόνια στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση.

Πάντως, η σχετική έκθεση δεν διευκρινίζει πότε η Ουάσινγκτον είχε ενημέρωση για το μπαλόνι που… κοσμούσε τον ουρανό της Χαβάης και της Φλόριντα πριν τέσσερα χρόνια.

Το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης βλέπει το φως της δημοσιότητας εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και εσωτερικών διαξιφισμών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με αφορμή το κινεζικό αερόστατο που διέσχιζε τον ουρανό των ΗΠΑ επί μια εβδομάδα, προτού καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό την Κυριακή από αμερικανικό μαχητικό F-22.

Για τους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος επιτήρησης που διαχειρίζεται ο κινεζικός στρατός. Το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί στρατιωτικούς κύκλους και εμπειρογνώμονες ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» το μπαλόνι, που καταρρίφθηκε, ήταν μέρος ενός ευρύτατου κινεζικού προγράμματος κατασκοπείας .

Τέτοια μπαλόνια, όπως διευκρινίζει το σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, συλλέγουν εδώ και χρόνια πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες χώρες και περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Κίνα, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες.

Δημοφιλέστερα

To Top