Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία – Περιοδεία Ζελένσκι στην Ευρώπη: «Χρειαζόμαστε σύγχρονα αεροσκάφη»

«Φτερά για την ελευθερία»: από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες μέσω Παρισιού, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του για ακόμη μια φορά να παραδώσουν σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη για να πολεμήσει η χώρα του τη Ρωσία, αλλά ένα τέτοιο αίτημα παραμένει πολύπλοκο για να ικανοποιηθεί γρήγορα.

«Όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία αποκτήσει βαρέα όπλα μεγάλης εμβέλειας, όσο πιο γρήγορα οι πιλότοι μας αποκτήσουν αεροπλάνα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτή η ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Μέγαρο των Ηλυσίων χθες Τετάρτη. Το ίδιο αίτημα έκανε και λίγο νωρίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν φτάσει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σήμερα στις Βρυξέλλες είπε ότι άκουσε από αρκετούς ηγέτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής να δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη, δίνοντας τροφή σε σενάρια για μία ακόμη μεγάλη στροφή στη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ρωσίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δεσμεύσεις που είπε ότι έλαβε και δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Μέχρι σήμερα, η Δύση δείχνει απρόθυμη να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη υπό τον φόβο μιας κλιμάκωσης με τη Μόσχα. Όμως τα ταμπού πέφτουν το ένα μετά το άλλο εδώ και ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι υποστηρικτές του Κιέβου συμφώνησαν τελικά τον Ιανουάριο να παράσχουν βαριά άρματα μάχης.

Δημοφιλέστερα

To Top