Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Αναγκαστική στροφή Ερντογάν προς τη Δύση – Τα σενάρια για τις εκλογές

Ως τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, όταν χτύπησε την Τουρκία ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, οι πάντες εκτιμούσαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών, παρότι η δημοτικότητά του δοκιμαζόταν από την οικονομική κρίση στη γειτονική χώρα. Ο πραγματικός πληθωρισμός που τρέχει με ρυθμό πάνω από 100% ρίχνει καθημερινά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες στην απόλυτη φτώχεια, αλλά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να συμφωνήσει σ’ έναν κοινό υποψήφιο προσέφερε ένα σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα για τον «σουλτάνο», ο οποίος ελέγχει απόλυτα το κράτος και τα μέσα ενημέρωσης.


tourkia_seismos_ekloges_xr

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε εμφανώς καταβεβλημένος στις σεισμόπληκτες περιοχές

Ομως, οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί και οι εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι -σε μια περιοχή εκλογικά προνομιακή για τον πρόεδρο της Τουρκίας- αλλάζουν ριζικά την εικόνα. Ενδεικτικά είναι τα λόγια του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν». Κι αυτό μπορεί να ακούγεται σαν αντιπολιτευτική κορόνα, αλλά απηχεί και τα αισθήματα της πλειονότητας των Τούρκων, ακόμα και πολλών απ’ όσους μέχρι πριν από λίγες ημέρες ορκίζονταν στον όνομα του προέδρου.

Ο σεισμός ήταν φοβερός, αλλά -σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν δικαιολογεί την κατάρρευση 6.000 πολυκατοικιών, ακόμα και μακριά από το επίκεντρο: τα social media της χώρας και τα αντιπολιτευόμενα Mέσα έχουν πάρει φωτιά, αναφερόμενα στο «κοινό μυστικό» ενός κύκλου μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών που διαθέτουν ισχυρή πρόσβαση στον περιβάλλον του Ερντογάν. Προκύπτει ότι αυτές είχαν αναλάβει μεγάλες εργολαβίες για λαϊκές κατοικίες. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυτές ήταν που έδρασαν στις πληγείσες περιοχές και για να κερδοσκοπήσουν δεν τήρησαν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές και μάλιστα σε μια περιοχή η οποία είναι υπερσεισμογενής.


seismos_ekloges_in

Ξεχειλίζει η οργή κατά του Ερντογάν και των φίλων του εργολάβων που έχτισαν τις οικοδομές που κατέρρευσαν

Οι επιζήσαντες είναι αντιμέτωποι και με το δριμύ ψύχος και με την έλλειψη των απολύτως αναγκαίων για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες φτάνουν με μεγάλη καθυστέρηση και όταν ακόμα φτάσουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Για την ακρίβεια, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με το τι χρειάζονται οι επιζώντες. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές και στα ερείπια. «Επιβιώσαμε από τον σεισμό, αλλά θα πεθάνουμε όλοι μας από το κρύο και την πείνα» είναι ο κοινός παρονομαστής των όσων λένε.

Δημοφιλέστερα

To Top