Διεθνή

Κίνα: Πώς κατασκοπεύει με μπαλόνια, TikTok και ψυγεία

Στην «Τέχνη του Πολέμου», ο Σουν Τζου αφιερώνει σχεδόν ένα κεφάλαιο στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οι κατάσκοποι. Στη σημερινή εποχή του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων, οι κατάσκοποι δεν είναι όπως εκείνης του Σουν Τζου, ούτε καν όπως τους φανταζόμαστε με βάση τις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Μπορεί, όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, να έχουν τη μορφή… μπαλονιού που αιωρείται από πάνω μας, υποκλέπτοντας τηλεπικοινωνίες και άλλα δεδομένα και φωτογραφίζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Για τους Αμερικανούς, οι οποίοι όχι τυχαία κατέρριψαν με πύραυλο το (κατά την Κίνα μετεωρολογικό) μπαλόνι που αιωρούνταν πάνω από τη Βόρεια Καρολίνα, αυτό δεν ήταν η πρώτη, ούτε -προφανώς- η τελευταία προσπάθεια της Κίνας να κατασκοπεύσει έδαφος και δραστηριότητες των Δυτικών.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές μιλούν ξεκάθαρα για μια κινεζική «εκστρατεία κατασκοπείας» στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέσω υπερσύγχρονων τεχνολογικών μέσων, όπως οι δορυφόροι, ή εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, quantum computing και επιστήμες βιολογίας-βιοτεχνολογίας, αλλά και καθημερινών μέσων, όπως τα κινητά και τα τάμπλετ, οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας, τα μικροτσίπ που βρίσκονται παντού, ακόμα και τα κοινωνικά δίκτυα.

Θα πει κανείς πως η κατασκοπεία είναι ένα παιχνίδι που παίζεται από πολλές πλευρές, όμως σε ό,τι αφορά την Κίνα, φαίνεται πως «αυτιά και μάτια» υπάρχουν παντού, διαθέσιμα για όλους.

Κυριολεκτικά δισεκατομμύρια, κρυμμένα στα πιο απίθανα μέρη, συλλέγουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να γίνει ο παγκόσμιος κυρίαρχος και τις εταιρείες του να προσπεράσουν τεχνολογικά -και άρα εμπορικά- τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές. Πώς όμως γίνεται αυτή η κατασκοπεία;


mpaloni-ipa

Από αέρος

Σε ό,τι αφορά το πιο πρόσφατο περιστατικό, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η εμφάνιση του κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από το έδαφός τους το περασμένο Σάββατο, κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι. Οι διαρροές και τα ρεπορτάζ στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν διαρκώς στοιχεία που καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο μπαλόνι αποτελεί κομμάτι ενός διεθνούς κατασκοπευτικού προγράμματος του Πεκίνου, το οποίο χρησιμοποιεί διαφόρους τύπους πλατφορμών επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.

Δημοφιλέστερα

To Top