Διεθνή

Σεισμός στην Τουρκία: Απατεώνες στο ίντερνετ ζητούν δωρεές δήθεν για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων

Τη διάθεση και την επιθυία που έχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο να βοηθήσουν μέσω δωρεών στην ανακούφιση των σεισμόπληκτων σε Τουρκία και Συρία, φαίνεται πως θέλουν να εκμεταλλευτούν επιτήδειοι και απατεώνες, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στο BBC ειδικοί σε θέματα ασφαλείας.

Οι απάτες που στήνονται «πλασάρονται» ως ενέργειες για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους επιζώντες, που έμειναν χωρίς θέρμανση ή νερό μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 37.000 ανθρώπους.

Αλλά αντί να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, οι απατεώνες ανακατευθύνουν και διοχετεύουν τις δωρεές μακριά από τις πραγματικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και σε δικούς τους λογαριασμούς PayPal και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, οι απατεώνες χρησιμοποιούν συγκεκριμένες μεθόδους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Σε μια από αυτές, στο TikTok Live, αξιοποιούν το γεγομός πως οι δημιουργοί περιεχομένου μπορούν να κερδίσουν χρήματα λαμβάνοντας ψηφιακά δώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, λογαριασμοί TikTok δημοσιεύουν φωτογραφίες καταστροφής, υλικό που ανακυκκώνεται από μέσο σε μέσο και ηχογραφήσεις από τηλεοράσεις που δείχνουν τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ παράλληλα ζητούν δωρεές.

Οι λεζάντες περιλαμβάνουν φράσεις όπως «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία», «Προσευχηθείτε για την Τουρκία» και «Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού».


apati_1

Δημοφιλέστερα

To Top