Πολιτική

Αποκάλυψη Guardian – Team Jorge : Iσραηλινή ομάδα χειραγωγούσε εκλογές σε δεκάδες χώρες

Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων αποκαλύπτει  η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ρίχνοντας φως στον κρυφό μέχρι τώρα ρόλο της ισραηλινής «Ομάδας Χόρχε» (Team Jorge) που κατηγορείται για υποκλοπές και χειραγώγηση εκλογών σε 33 χώρες .

Η κοινοπραξία δημοσιογράφων που διενήργησε έρευνα για να αποκαλύψει το «πρόσωπο» της Ομάδας Χόρχε περιλαμβάνει ρεπόρτερς από 30 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» και της ισπανικής εφημερίδας «El País».

Η έρευνα για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης συντονίστηκε από μία γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση, τη «Forbidden Stories», αποστολής της οποίας είναι να πραγματώσει έρευνες  των δολοφονημένων, απειλούμενων ή φυλακισμένων δημοσιογράφων.

«Eγκέφαλος» της ισραηλινής ομάδας φέρεται να είναι ο Ταλ Χανάν, ένας 50χρονος πρώην πράκτορας των ειδικών δυνάμεων που τώρα εργάζεται ιδιωτικά με το ψευδώνυμο «Χόρχε».

Ο Χανάν φέρεται να έχει βάλει το… χεράκι του σε εκλογές που έχουν διεξαχθεί σε δεκάδες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα αναφερόμενο στην έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση που αποκτά διαστάσεις σκανδάλου μεγατόνων.

Ο Χάναν υποστήριξε στους δημοσιογράφους που τον προσέγγισαν, χωρίς καν να γνωρίζει την ιδιότητά τους, ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη.

Τα παράνομα μέσα παραπληροφόρησης της Ομάδας Χόρχε

Ο ίδιος δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι οι μέθοδοι της ομάδας του είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Δημοφιλέστερα

To Top